Hoofdmenu

Sem van Dun Nederlands kampioen Sambo

Sem van Dun (23) uit Heerlen heeft tijdens het NK Sambo in Horst met grote overmacht het Nederlands kampioenschap in de klasse tot 65 kg gewonnen. Van Dun, die lid is van de nationale selectie, focust zich nu op het EK Sambo, dat op 22 april in Israël plaatsvindt.  

Vorig jaar werd Sem van Dun tweede tijdens de Europese kampioenschappen in het Servische Novi Sad, in september. In november werd de Heerlense Sambi daarna ook tweede van de wereld. De Heerlense veroverde zilver tijdens het WK Sambo, in Bisjkek, de hoofdstad van het Centraal-Aziatische land Kirgizië  

Sambo, een vorm van judo, waarbij in de variant combat-sambo stoten en trappen zijn toegestaan, is van origine een Russische vechtsport, die zeer populaire is in Oost-Europese en Aziatische landen.  Het is in Nederland een kleine sport, maar op wereldniveau is het een hele grote sport. Sambo stond zelfs op de shortlist om een olympische status te krijgen in Los Angeles, in 2028. Na de Russische inval in de -Oekraïne is de sport echter van de lijst geschrapt.

Sem van Dun (23), die een lang en succesrijk judoverleden heeft, beleefde in 2021 haar internationale doorbraak in de sport, die ze nu vier jaar beoefent. De Heerlense won toen een bronzen medaille op het International Tournament en brons op het WK Sambo in Tasjkent, Oezbekistan. 

Om haar worstelvaardigheden te verbeteren ging de Heerlense, eind 2021, ook trainen bij KSV Simson Landgraaf. Daar vult Van Dun, als ze geen Sambo verplichtingen heeft, een van de twee vrouwenposities in het mannenteam in, die in de Duitse  worstelcompetitie verplicht zijn. Het mes snijdt daarbij aan twee kanten. Van Dun kan het Simson-team helpen. En door wat ze bij KSV Simson van ervaren worstelaars en trainer George Ramm leert, kan ze verder reiken in haar favoriete sport.

Foto: Uit het archief van Lucho Carreno