Hoofdmenu

FC Kerkrade-West kopje onder tegen KVC Oranje

De stadsderby tussen FC Kekrade-West en KVC Oranje eindigde in een 3-1 overwinning voor de bezoekers uit Bleijerheide. De driepunter voor de ploeg van trainer Paul van Putten, komend seizoen aan het roer bij West, was niet onverdiend, maar er kwam ook wat meeval aan te pas voor de mannen uit Bleijerheide.

Derby’s als deze trokken een aantal jaar geleden nog tussen 500 en 800 toeschouwers. Druk was het nu ook in Spekholzerheide, maar dan op een andere manier. Even na twaalven was in het nabijgelegen Parkstad Limburg Stadion Roda JC-MVV in gang gefloten door scheidsrechter Gözübüyük. Dat was de aanleiding voor de aanwezigheid van vele verkeersregelaars en bijbehorende omleidingen. Ook mensen die vanuit bijvoorbeeld Simpelveld naar de amateurderby wilden, hadden er last van. De drukte betrof enkel verkeersdrukte., langs de lijn in Sportpark Willem Sophia was het allesbehalve druk. Bij aanvang van het amateurduel, even na half drie, waren nog geen 100 toeschouwers aanwezig.

Het mocht de pret niet drukken. De wedstrijd kon al snel boeien. In de eerste minuut kreeg Ben Vloeberghs de eerste kans, maar hij kon zijn voet, bij een poging tot een hakbal vanachter zijn lichaam, niet voldoende achter het speeltuig krijgen. Aan de andere kant schoot Luca Pelt van zo’n 20 meter over de veste van gastenkeeper Lars van der Weide. Het duurde nog geen tien minuten, of het stond 0-1. Chirs Frauenrath zorgde voor de assist, Ben Vloeberghs rondde af. Voelde lekker voor Vloeberghs die in de jeugd van FC Kerkrade-West leerde voetballen.

Lang duurde de vreugde over de voorsprong bij oranje-wit niet. Luca Pelt mocht net buiten de linker punt van het strafschopgebied van de bezoekers een vrije trap nemen. Hij draaide de bal met zijn rechter over de door KVC Oranje geformeerde muur, met een fraaie curve richting de linker benedenhoek. Lars van der Weide was een geslagen doelman: 1-1. Drie minuten later leek een pegel van Bjorn Jonkers van pakweg 25 meter in de rechter bovenhoek van hetzelfde doel te verdwijnen, maar nu had Van der Weide een prachtige safe paraat. Een schot van wederom Luca Pelt werd klemvast gepakt door diezelfde goalie. 

FC Kerkrade-West was in die fase zeker niet de mindere, maar in plaats van 2-1, wat niet onverdiend zou zijn geweest, werd het 1-2. Ben Vloeberghs stuurde Scott Vienerius op links de diepte in. De ‘kleine’ Vienerius stoomde op, wachtte lang -het leek té lang-  maar bood Chris Frauenrath vervolgens een  niet te missen kans. Frauenrath nam in aanbod in dankbaarheid aan en schoof de bal met zijn linker in de linker benedenhoek. Thuisclubgoalie Temic Dormans was kansloos: 1-2. Bijna had Ben Vloeberghs nog voor 1-3 gezorgd, na prima voorbereidend werk van wederom Scott Vienerius, maar zijn inzet miste nu precisie.

Direct na de thee kreeg thuisclub twee dotten van kansen op de gelijkmaker. Eerste verscheen Faruk Kaya, een paar jaar geleden nog doelpuntenproducent voor KVC Oranje,  oog in oog met doelman Lars van der Weide. Kaya had de hoek voor het uitzoeken, maar besloot tot een pegel. Die kon Van der Weide met een fraaie redding tot hoekschop reduceren. Niet veel later een vergelijkbare kans voor Bjorn Jonkers. Diens inzet ging via de paal naast de veste van het KVC-doel.

Naarmate de tweede helft vorderde zwakte de aanvalskracht van de thuisclub meer en meer af. KVC Oranje kreeg meer greep op het gebeuren en leek de score te kunnen uitbouwen. Dat gebeurde lange tijd niet, omdat werd verzuimd de grote ruimtes die ontstonden vakkundig te benutten. Pas in de slotminuut werd het 1-3. Doelman Temic Dormans van de thuisclub was meer naar voren getogen om bij een hoekschop voor zijn team voor extra kopkracht te zorgen. Dat werkte averechts. Lars van der Weide kon de bal eenvoudig plukken en schoot die meteen naar voren, richting spits Shensley Angela. Angela ontdeed zich van de enig overgebleven verdediger van de thuisclub en kon de bal in lege doel schuiven: 1-3. Assistent-scheidsrechter Patrick Duijkers van de thuisclub vlagde voor buitenspel, net als bij de eerste twee treffers van KVC Oranje, maar scheidsrechter Marco Bos wuifde het vlagsignaal, net overigens als bij de eerdere gelegenheden, weg. De meningen over de vlagsignalen van de assistent waren na afloop binnen de gelederen van FC Kerkrade-West verdeeld.

Foto’s Peter Trompetter

Tekst Werner Nijssen (KVC Oranje)