Hoofdmenu

Bokskampioen Ricardo Snijders van alle blaam gezuiverd: vrijspraak en schadevergoeding

De rechtbank in Maastricht heeft de Heerlense profbokser Ricardo Snijders vrijgesproken van een aanklacht voor zware mishandeling. De meervoudig Nederlands kampioen werd op 6 november 2019 samen met zijn vader opgepakt in verband met een vechtpartij in een café in Heerlen. Het Openbaar Ministerie (OM) legde Ricardo Snijders en zijn vader zware mishandeling in vereniging ten laste. Zoon en vader Snijders zaten 5,5 maanden in detentie. Daarna mochten beide verdachten de inhoudelijke behandeling van hun zaak in vrijheid afwachten. Die behandeling liet op zich wachten. Pas afgelopen vrijdag was de uitspraak. 

Ricardo Snijders is blij en opgelucht na zijn vrijspraak. Mijn strafrechtadvocaat, Serge Weening, die ook een goede vriend en sponsor van mij is, heeft fantastisch werk geleverd. Geen strafblad en een vergoeding voor elke dag dat ik ten onrechte in voorlopige hechtenis heb gezeten. Het is ook een goede zaak voor de bokssport die te vaak negatief in de publiciteit komt. Mede op basis van vooroordelen en gebrek aan kennis. De bokssport – een fantastische sport – is net zo’n dwarssnede van de maatschappij als voetbal.”  

Ricardo Snijders, die altijd aangaf dat hij op de bewuste dag en tijdstip niet in het café in Heerlen aanwezig was, was ruim vijf maanden opgesloten in de penitentiaire inrichting (PI) Sittard dat bestaat uit een Huis van Bewaring en een Inrichting voor Stelselmatige Daders (ISD). “De eerste maanden zat ik alleen in een cel. De laatste tweeënhalve maand in een dubbel cel, samen met mijn vader die de eerst maanden in de Grave in Brabant in voorlopige hechtenis zat. Ricardo Snijders werd dus nu op alle punten vrijgesproken. Zijn vader werd veroordeeld tot een 5,5 maanden straf, lees de tijd die hij eerder in voorlopige hechtenis doorbracht. “Het is jammer dat mijn vader niet ook is vrijgesproken, maar ik veroordeel hem niet”, zegt hij.            

Ricardo Snijders bokste enkele maanden na zijn vrijlating uit voorlopige hechtenis op 29 augustus 2020 BT Sport Studio, Stratford in Engeland een WBO-wereldtitelgevecht tegen wereldtopper Daniel Dubois. Het was het met afstand grootste gevecht uit zijn succesrijke profloopbaan (18 zeges, twee nederlagen). Het was ook het met afstand financieel meest lucratieve gevecht uit zijn profloopbaan. Na zijn kansloze TKO-nederlaag legde Ricardo Snijders nadrukkelijk de focus op zijn gezin, echtgenote Melania, die een succesvolle kapsalon runt en zijn kinderen dochter Skay (6 nu) en zoon (Cruz). Van de inkomsten van zijn topgevecht kocht en verbouwde hij een gezinswoning in Brunssum. “Ook voor Melanie en de kinderen is het fantastisch goed nieuws dat ik nu van alle blaam gezuiverd ben”, zegt hij. 

Ricardo Snijders die nog regelmatig traint en ook boksles geeft als person trainer, twijfelt ernstig of hij zijn actieve boksloopbaan nog een doorstart gaat geven. De echte boks honger is een beetje weg. Sinds de uitbraak van de oorlog in de Oekraine zijn ook de mogelijkheden sterk verminderd. Zo is Duitsland, lang een boks walhalla, geen optie meer. Alleen in Engeland zijn er nog grote mogelijkheden. Maar om daar verder te komen zou ik er drie jaar moeten gaan leven en trainen. Dat zie ik vanwege mijn gezin – dat heeft voor mij écht prioriteit – niet zitten.”

Foto: Uit het archief van Lucho Carreno