Hoofdmenu

Klimcriterium Pijl van Heerlerheide helaas noodgedwongen ter ziele. Mededeling van kartrekker/organisator Max Pool ingeslagen als een bom

Korte intro: zoals bekend staat al vele jaren Stadsdeel Heerlerheide, in de carnavalsperiode van 11 november tot Aswoensdag ook genaamd Groeët Ghen Heij, op carnavalsmaandag ofwel Rosenmontag, in het teken van de grote optocht. Genoemde optocht, onder auspiciën van C.V. De Bokkeriejesj anno 1898, geniet in de Limburgse Vasteloavend een goede naam en dientengevolge toe te behoren tot een van de beste optochten. Een erkenning waar de Bokkeriejesj maar wat trots op zijn.

Schrijver dezer, wonende in Heksenberg, is dan ook al vele jaren een toeschouwer van alle pracht en praal die genoemde optocht met zich meebrengt. Tijdens het aanschouwen van deze optocht kwam op een gegeven moment de heer Max Pool, eveneens wonende in Heksenberg, naar deze ParkstadActueel hfd/eindredacteur om een minder leuke mededeling te laten toekomen. Hij gaf, geheel emotioneel en zelfs met vochtige ogen, aan dat er afgelopen dinsdag een mail de ronde zal doen waarin wordt medegedeeld dat het bekende wielercriterium Pijl van Heerlerheide helaas zal verdwijnen. Omdat schrijver dezer, journalistiek gezien en al vele jaren tot tevredenheid van de organisatie  de nodige aandacht schenkt aan de Pijl van Heerlerheide, kwam de mededeling van Max Pool, niet alleen onverwacht maar ook koud op het dak. 

Dinsdag jl. kwam dan ook de aangekondigde mail met de minder leuke mededeling voor zowel Heerlerheide e.o. en uiteraard ook voor alle wielerliefhebbers. Genoemde mededeling sloeg dan ook in als een spreekwoordelijke “bom”. Gezien de strekking van deze belangrijke mededeling plaatsen we dan ook hieronder deze mail, zoals verwoord door Max Pool, t.b.v. onze gewaardeerde lezers van ParkstadActueel,, 

Max Pool liet het volgende weten: 

“Beste mensen,

Namens het bestuur van de Pijl moet ik u jammer genoeg meedelen dat wij gaan stoppen met het organiseren van de Pijl van Heerlerheide. Tevens zal de stichting worden opgeheven.

Meerdere factoren spelen hier een rol in.

1. Uitblijven van sponsoring

2. Ziekte van 3 bestuursleden en ik als kartrekker.

3. Vrijwilligers 

4. Hogere kosten 

Zelf heb ik geprobeerd om weer de energie te vinden om het te organiseren, echter na 3 hartinfarcten en zware reumatische artrose, flinke burn-out en nog meer lichamelijke klachten zoals, dubbele hernia zowel onderin de rug alsook in de nek, krijg ik het niet meer voor elkaar. 2 andere bestuursleden hebben problemen met hun lichaam zoals PTSS en herseninfarcten.

12 jaar geleden ben ik begonnen en moet nu met pijn in mijn hart afscheid nemen. Ik heb geprobeerd om nieuwe mensen te vinden die het eventueel wilden overnemen maar dat is niet gelukt.

Ik dank u allen voor uw steun in de jaren dat we een mooi evenement hebben gehad op Heerlerheide met diverse leuke winnaars zoals Caleb Ewan en Fabio Jakobsen. Wij zullen alle formaliteiten volgens de Nederlandse wet afhandelen. Hopelijk is er van jullie kant begrip.

Groetjes, blijf gezond en wellicht tot ziens.

Max Pool”.

Korte geschiedenis  Pijl van Heerlerheide,                                                                                                               

In 1963, om precies te zijn toen  “De Pijl” van Heerlerheide werd voor de laatste keer de Pijl verreden en won Heerlerheidenaar Jan Doek, als zijnde de lokale matador ‘De Pijl van Heerlerheide’. Tweede werd J. Rombout uit Berg aan de Maas en derde H Hesen uit Geleen. stond “De Pijl” na bijna 50 jaar, op 9 juli 2012 weer opnieuw op de wielerkalender. Stichting “De Pijl van Heerlerheide” zorgde er destijds samen met 35 vrijwilligers voor dat er ruim 54 renners aan de start stonden voor deze nieuwe eerste editie, welke editie een erepodium kende om trots op te zijn.  De terugkeer van “De Pijl” in 2012 op de wielerkalender leverde veel positieve reacties op, van zowel de echte wielerliefhebbers zoals de bewoners van Heerlen-Noord, maar zelfs ook door heel Nederland, België en Duitsland. Overigens hebben in de afgelopen jaren renners uit diverse landen mee gedaan zoals Noorwegen, Denemarken, USA en Australië.       

                                                                                                  

Overigens was, na 50 jaar, het erepodium van 2012 er een om trots op te zijn. Winnaar werd de uit Australië afkomstige Caleb Ewan. De toen 17-jarige “Aussi” gold als groot wielertalent en was in 2012 de regerend wereldkampioen op de baan bij de junioren. In september 2012 werd hij 2e bij het WK wielrennen op de weg voor junioren in Valkenburg (Nederland). Enkele jaren daarna nam hij zelfs deel aan de Tour de France en was hij een geduchte en “gevreesde” sprinter. In 2012 werd achter Caleb Ewan Yannick Janssen uit Beringe tweede en derde Bob Schoonbroodt uit Hoensbroek.

In de daarop volgende jaren, tot aan de coronapandemie, werd er ieder jaar de nodige wedstrijdstrijd geleverd door de deelnemende renners, niet alleen uit Nederland, maar ook uit de buurlanden. Voor dit jaar 2023 stond weer een Pijl van Heerlerheide op de organisatie kalender. Helaas is deze inmiddels geannuleerd (zie tekst en uitleg in dit artikel van initiator Max Pool). Jammer uiteraard, maar ook begrijpelijk. Niet vergeten mag worden om enige aandacht te schenken aan de weer ieder jaar leuk uitziende rondenmissen welke onder begeleiding stonden van de steeds charmant overkomende Maddy Niemant. Tot slot ook aangeven dat enkele jaren, onder auspiciën van Stichting Pijl van Heerlerheide, in de wijk Heksenberg met veel waardering een jeugdronde plaats vond. Het was een lust om naar de jeugdige wielrennertjes te kijken , bij wie ongetwijfeld de gedachtegang was om eens een groot wielrenner te worden. Ook deze is helaas al in een vroeger stadium geannuleerd. Rest om Max Pool een verdiend grote dank toe te laten komen, evenals zijn medewerkers.

Archieffoto’s: Callie Steijaert« (Vorig nieuwsbericht)