OPERA COMPACT IN SAPPI PAPIERFABRIEK MAASTRICHT

Dat we van Opera Compact altijd iets bijzonders mogen verwachten, is inmiddels wel bekend. Afgelopen jaar speelden ze nog met oud-gedeputeerde Ger Koopmans als duivel de voorstelling “Der Freischütz”. In oktober van 2023 brengen ze in hun jubileumjaar “La Traviata” in de Sappi papierfabriek te Maastricht.

Opera tussen het papier
“De verlaten fabriekshallen van Sappi, zo groot en zo leeg, vinden wij een prachtige plek om het verhaal van de dolende Violetta en haar geliefde Alfredo te vertellen. Een mooie metafoor. Het tere, vergankelijke karakter van papier versus die ruwe industriële ruimte van de papierfabriek. We zitten met de voorstelling op de vierde verdieping van het kantoorgedeelte, met uitzicht op de Maas. En we kunnen de ruimte zo gaan invullen als we dat zelf willen.” We gaan ook een ronde set bouwen, er wordt rondom het publiek gespeeld. Dat heb je in een normaal theater allemaal niet”, vertelt artistiek leider en regisseur Sybrand van der Werf.

Fenna Ograjensek (zakelijk leider): “De kwaliteit van wat we maken staat natuurlijk bovenaan, we zien het operapubliek graag iedere voorstelling weer terugkomen. Maar juist de 40-ers, onze eigen generatie, willen we laten zien dat we ook jonge mensen zijn, die houden van uitgaan en bijzondere ervaringen beleven. Dus om dan zo’n twist aan klassieke opera te kunnen geven, bijvoorbeeld door die op een bijzondere locatie te spelen, ja dat vinden we echt leuk.”

1e Lustrum
In haar vijfjarig bestaan heeft het kleine gezelschap al grote producties gebracht in een roerige tijd. Zo brachten ze Rusalka – de kleine Zeemeermin in de grindverwerkingshaven in Born voor 3000 bezoekers, toen het culturele leven in

Nederland in juni 2021 nog zo goed als op slot zat door corona en speelden ze de festival opera Het Ongehoorde Circus van de Stem op unieke plekken naar hun publiek toe; van een wei in Weustenrade tot het Rosa Festival in Sittard.

Foto en Tekst: Operacompact