KSV Helios Simpelveld neemt komend seizoen niet meer deel aan de Nederlandse gewichthef competitie

KSV Helios heeft besloten om niet deel te nemen aan de Nederlandse gewichthefcompetitie, die in april start. Eerder overwoog de Simpelveldse vereniging om zowel aan de Duitse als de Nederlandse competitie deel te nemen. Het hoofdmacht team zou dan aan de sterkere Duitse competitie deelnemen en een schaduwteam geformeerd uit talenten en gewichtheffers die in de Duitse competitie onvoldoende aan bod komen zou dan deelnemen aan de Nederlandse competitie. Organisatorisch en kostentechnisch blijkt deelname aan twee competities echter een moeilijke zaak. Daarom richt Helios al haar pijlen op de vertrouwde en bij atleten en supporters beduidende geliefdere Duitse competitie.     

Sinds het seizoen 2007-2008 neemt KSV Helios Simpelveld met veel succes deel aan de Duitse competitie, lees Gewichtheberverband Nordrhein-Westfalen. Vanwege de verschillen in coronarestricties in Duitsland en Nederland besloot Helios april 2020 min of meer noodgedwongen tot een terugkeer in de Nederlandse competitie. Dit was om meerdere reden geen echt succes. Vanwege de extreme regelgeving in Nederland – ieder team moest bijvoorbeeld een apart opwarmplankier hebben – bleek gewichtheffen in de geliefde thuishaven café Oud Zumpelveld niet langer mogelijk. Ook de amateuristische aanpak bij wedstijden wekte wrevel.

Blunder

Juni 2022 dacht Helios zich na winst in Eindhoven te hebben geplaatst voor de gewichthef finale van het NK. En dag later werd men in Simpelveld echter overvallen door een mail van de Nederlandse Gewichthef Bond (NGB). Die bleek een blunder te hebben geslagen. Uit de bijgevoegde officiele uitslagen bleek Helios niet gewonnen hadden in Eindhoven. En zelfs niet tweede maar derde was geworden. En dus niet de finaleronde van het Nederlandse kampioenschap had bereikt.

De verklaring: in tegenstelling tot bij wedstrijden in de Duitse competitie en ook bij thuisduels in van Helios in Simpelveld was in Eindhoven geen scherm aanwezig was om de prestaties van de gewichtheffers en de teams te kunnen volgen. Alleen de scheidsrechter had via zijn laptop het volledige overzicht. Deze laptop was gedurende de wedstrijd verbonden met het hoofdkantoor van de NGB. En vandaar kwam na afloop ook de einduitslag en de bekendmaking van de finalisten.

Maar een dag later bleek, na controle op het hoofdkantoor van de NGB, dat er fouten waren gemaakt. De prestaties van de gewichtheffers bleven taan. Maar twee andere verenigingen bleken tekortgedaan. Om het maar netjes te omschrijven: ‘knullig’.  Helios liet de NGB dan ook toenmaals al weten dat dat de organisatie van de competitie om een andere aanpak vraagt.