Wie het laatste lacht!

In sporthal De Geusselt in Maastricht werd zondag de altijd beladen Limburgse basketball derby tussen de vrouwenhoofdmachten van BC Kimbria en BC Dunatos Sittard gespeeld. Het duel tussen de nummer drie en twee in de tweede divisie nationaal B was in de kantlijn ook een prestigestrijd tussen een ervaren trainer-coach uit Heerlen en een speelster uit Hoensbroek die uit hetzelfde ‘basketbal nest’ stammen, maar elkaar tot vier jaar geleden opmerkelijk genoeg enkel van feestjes en partijen kenden.  

Ger van den Berg trainer-coach van BC Dunatos Sittard en Jakolien Kersjes speelster van BC Kimbria Maastricht zijn gepokt en gemazelde basketbaldieren. Beide hebben ook een langjarig verleden bij Braggarts en opvolger Tracks. Hoe het kan dat we elkaar tot vier jaar gelden niet in het basketbal tegenkwamen. “Het heeft waarschijnlijk te maken met het leeftijdsverschil”, duiden beide unisono.

                   

Jaap Kersjes, Nepomuk, Braggarts en Tracks Heerlen als gemeenschappelijke deler  

Jaap Kersjes (de vader van Jakolien) en goede vriend van Ger van den Berg is ook een gemeenschappelijker delers.  Jaap Kersjes sportleraar van het St Janscollege in Hoensbroek was de grondlegger van de Hoensbroekse basketbalvereniging Nepomuk. Toen  de trots van basketballend Hoensbroek, opging in Braggarts vervulde hij ook daar als spelers en trainer-coach een hoofdrol. Ook bij Tracks de opvolger van Braggarts in sporthal bleef hij vanaf het eerste uur en tot op de dag van vandaag aan de bal. 

De spelersloopbaan van Ger van den Berg begon bij Braggarts. De Heerlenaar speelde als center forward ook voor Nepomuk voordat hij doorgroeide naar nationaal topniveau. Zijn spelers en trainersloopbaan doorkruiste vele jaren in verschillende hoedanigheden die van Jaap Kersjes. Jakolien Kersjes werd quasi vanzelfsprekend door haar vader besmet met het basketball virus. Ze speelde voor het damesschoolteam van het Sint-Jans college, voor Nepomuk Hoensbroek en daarna voor Braggarts en heel lang Tracks.                 

Opmerkelijke overstap van Heerlen naar Maastricht 

Na bet einde van de vrouwenhoofdmacht van Tracks Heerlen koos Jakolien Kersjes vijf jaar geleden voor een doorstart bij BC Kimbria Maastricht Op het eerst oog opmerkelijk want de sporthal van Dunatos in Sittard is aanzienlijk dichterbij voor de inwoonster van Oirsbeek. En wat extra tijd is geen overbodige luxe voor de drukbezette sportlerares en drievoudige moeder. “De speelsters in Sittard waren niet zo mijn bloedgroep”, verklaart ze. Kimbria kwam in mijn beleving veel meer overeen met de Tracks cultuur”, verklaart ze. 

Jakolien is de Moeder- Overste van Kimbria en vecht als een leeuwin voor het team 

Jakolien Kersjes voelde zich in Maastricht vanaf de eerst dag helemaal thuis. De liefde was en is wederzijds. Kersjes valt met haar energieke, dynamische spel en sociale instelling perfect in het Kimbria pulletje. Ze geldt als de moederoverste van het team. Ze geeft jeugdige speelsters houvast met haar ervaring. En vecht als een leeuwin voor het team. Enorme drive, perfectionistisch; het typeert Jakolien Kersjes als persoon én speler. En met 42 lentes is de docente lichamelijke opvoeding nog steeds topfit. Mede omdat Kersjes basketbaltrainingen combineert met een andere grote passie: klassiek ballet. Het verhoogt haar lenigheid, beweeglijkheid en core stability. En dat is zeker onder de borden, waar ze het vaker moet opnemen tegen grotere en zwaardere tegenstandsters een pluspunt. 

Gelukkig heb ik levenspartner die me begrijpt en steunt” 

“Gelukkig heb ik een levenspartner (Ralph Paulssen, red.) die dat begrijpt en me steunt. „Ralph is zelf ook een fervent basketballer. Hij speelt al dertig jaar bij Tracks. Met zijn hulp kan ik werk en basketbal combineren met de opvoeding en zorg van onze drie prachtige dochters. Florien (12), Isabel (9) en Liselot zijn ook lekker fanatiek. Ze doen aan ballet. Florien turnt daarbij ook en Isabel basketbalt bij Tracks, waar mijn vader nu weer een jeugdselectie heeft. 

Met Jakolien Kersjes als mentor en aanjager van jeugdig talent presteert BC Kimbria dit seizoen opvallend sterk. Op 14 januari won Dunatos in Sittard nog met ruime cijfers: 62-46 van Kimbria. Maar Dunatos coach Ger van de Berg constateerde toen al een opvallend groeiproces bij Kimbria. “Ik heb hun coach een compliment gemaakt voor de progressie. Hun spel was zeer goed. Ze verloren uiteindelijk omdat ze in vergelijking met ons minder efficiënt in de afronding waren. 

Van den Berg blies ook de loftrompet over Jakolien Kersjes. “Een speelster als haar zou ik er graag bij hebben in mijn team. Kersjes toonde zich verguld. Wat een mooi compliment. Ger van den Berg is een zeer ervaren coach en als zo iemand dat over je zegt is dat bijzonder om te horen. Dat is echt een eer!”

Op het moment dat je de overstap maakte naar Kimbria was Ger van den Berg nog geen trainer-coach in Sittard. Dus wordt een wissel naar Sittard voor jou mogelijk toch nog een optie? “Ik waag te betwijfelen dat ik nog een overstap zal maken”, reageerde Kersjes. “Ik ben inmiddels toch in de herfstdagen van mijn actieve carrière aangekomen. Ieder jaar bekijk ik aan het einde van her seizoen of het combineren van gezin en werk met spelen nog haalbaar is. En óók of het fysiek gezien nog gaat en het spelplezier er nog is.’ Glimlachend: “Zolang deze facetten positief uitslaan, plakken we er nog een seizoen aan vast. En dat doe ik dan bij Kimbria, waar ik mijn plekje helemaal gevonden heb. Daar zijn teamgenootjes de afgelopen jaren echte vriendinnetjes geworden.” 

Nestor en mentor van jeugdig geweld 

Met haar ‘vriendinnetjes’ klopte Jacolien Kersjes in de tweede seizoenontmoeting op 22 januari in Maastricht Dunatos: met 62-45. Een nederlaag die de ervaren trainer-coach Ger van de Berg al van tevoren zag aankomen. “Vier speelsters zijn geblesseerd. En ons tweede team, waarin een handvol speelsters speelt, waar we regelmatig op kunnen terugvallen, moet zelf op dat tijdstip ook competitie speten. Daardoor heb ik  ik slechts zes speelster ter beschikking”, duidde hij vooraf. Het bleek een juiste inschatting. Het gebrek aan wisselmogelijkheden brak Dunatos in het vierde en laatste kwart op. 

Voor de derde seizoenontmoeting – vanwege het beperkt aantal teams in de klasse wordt anderhalve competitie gespeeld – gold dus het motto ‘wie het laatste lacht.’ Beide teams starten met gesterkt zelfvertrouwen in de kraker. BC Kimbria klopte vorig weekend in Breda Barons met 63-39 en Bumpers bracht in Sittard koploper en gedoodverfde kampioen Bike Shots Hilvarenbeek de eerste seizoennederlaag toe: 53-50. Het was uiteindelijk toch BC Kimbria en daarmee ook Jakolien Kersjes die  een tikkeltje verrassend opnieuw zegevierden: 63-56.  Trainer-coach Ger van den Berg toonde zich  groots in de nederlaag. Kimbria heeft uiteindelijk gewoon verdiend gewonnen. Bij ons team was het aan het eind gewoon op. We maakten zelf gewoon teveel fouten.”        

LEES OOK: https://parkstadactueel.nl/2023/03/25/van-pleintjesbasketballer-tot-wereldreiziger-basketbal-bracht-ger-van-den-berg-op-alle-denkbare-plekken-in-de-wereld/