Europese erkenning voor topklinische zorg binnen Wervelkolomcentrum Zuyd

Wervelkolomcentrum Zuyd mag zich sinds kort een ‘Eurospine Surgical Spine Centre of Excellence’ noemen. Een uitgebreide audit heeft begin dit jaar de topklinische kwaliteit op Europees niveau aangetoond. Het wervelkolomcentrum in Zuyderland Medisch Centrum Heerlen vormt één van de grootste centra voor wervelkolom gerelateerde problematiek in Nederland en ziet jaarlijks ruim 10.000 patiënten.

Het centrum is geaccrediteerd over de volle breedte van de wervelkolomchirurgie. En dat is bijzonder, zegt ook Anouk Smeets, neurochirurg in Zuyderland. ‘We hebben echt laten zien dat we hier op een hoog niveau multidisciplinair bezig zijn.’ Samen met neurochirurg Henk van Santbrink en orthopedisch chirurg Wouter van Hemert, nam zij het initiatief om de Europese erkenning te verkrijgen. En met succes. Zuyderland is daarmee het eerste niet-academische ziekenhuis van Nederland met deze erkenning.

Erkenning
De auditoren van Eurospine bezochten in januari verschillende afdelingen op Zuyderlandlocatie Heerlen, van de spoedeisende hulp tot de intensive care en de operatiekamer. ‘Het is echt een lange lijst waar je aan moet voldoen,’ benadrukt Anouk. De erkenning is ontzettend mooi nieuws voor Zuyderland. Niet alleen bevestigt dit voor de buitenwereld nogmaals onze status, het maakt het aantrekken van nieuw talent op het gebied van wervelkolomchirurgie tevens een stuk makkelijker. ‘Door je in Zuyderland te specialiseren in deze richting, hebben toekomstige specialisten straks automatisch ook een Europese erkenning,’ aldus Anouk.

Multidisciplinair
Wervelkolomcentrum Zuyd vervult een regiofunctie voor behandelingen die niet in de andere Limburgse ziekenhuizen gedaan kunnen worden. Alle wervelkolom gerelateerde problematiek passeert hier de revue. Specialisten uit verschillende disciplines werken er samen om tot een juiste diagnose en optimale behandeling te komen. Tevens vinden er poliklinische onderzoeken en spreekuren plaats, net als een eventuele operatie en ziekenhuisopname.

Europese ontwikkeling
Uitvoerder van de audit Eurospine is de Europese Wervelkolomvereniging (Spine Society of Europe) en heeft als doel de behandeling van aandoeningen van de wervelkolom en gerelateerde problemen, in de diverse Europese landen tot verdere ontwikkeling te brengen. In Europa zijn er nu zo’n veertig ziekenhuizen (of behandelcentra) die zich Eurospine Centre of Excellence mogen noemen.

Foto en Tekst: Zuyderland Heerlen