Dag van het Kasteel 2023. Tien kastelen en buitenplaatsen in Limburg geopend op Tweede Pinksterdag.

Gouvernantes, linnenmeiden, koetsiers, dienstbodes, koks, stalknechten, tuinmannen en chauffeurs: in alle eeuwen konden de bewoners van kastelen en buitenplaatsen niet zonder een flinke stoet aan personeel. Op maandag 29 mei 2023 vertelt Dag van het Kasteel de verhalen van hun levens in dienst van ‘hun’ heer of vrouw. De aanwezigheid van het personeel is tot op de dag van vandaag in veel kastelen nog steeds voelbaar en zichtbaar. Verschillende kastelen organiseren extra activiteiten op deze dag rond het jaarthema ‘Upstairs/Downstairs’. Ruim 100 kastelen doen mee met Dag van het Kasteel.

Programma in Limburg

Op www.dagvanhetkasteel.nl vind je een actueel overzicht van de deelnemende kastelen en buitenplaatsen in Limburg en hun programma voor Dag van het Kasteel 2023. In Limburg nemen o.a. Kasteeltuinen Arcen, Kasteel Montfort, Kasteel De Keverberg (Kessel) en Kasteelruïne Valkenburg deel aan Dag van het Kasteel. Zij organiseren activiteiten voor alle leeftijden, zoals rondleidingen en speur- en wandeltochten.

Over Dag van het Kasteel

Dag van het Kasteel is het enige landelijke publieksevenement dat kastelen en buitenplaatsen in de spotlight zet. Samen met meer dan honderd kastelen en buitenplaatsen brengen we de diversiteit van dit erfgoed en de veelzijdigheid van de daaraan verbonden verhalen tot leven.

Organisatie

Dag van het Kasteel wordt georganiseerd door de Nederlandse Kastelenstichting (NKS) in samenwerking met lokale kasteelorganisaties waaronder Stichting Limburgse Kastelen (lid van de Coöperatie Erfgoed Limburg). Het Huis voor de Kunsten Limburg staat deze organisatie bij met kennis en advies. Dag van het Kasteel is een middel om kennis en bewustzijn over kasteel en buitenplaats bij het brede publiek te vergroten. Dag van het Kasteel is mede mogelijk gemaakt met steun van het Fonds voor Cultuurparticipatie en de VriendenLoterij.

Meer info: https://dagvanhetkasteel.nl/publiek-kiest-het-meest-romantische-kasteel-van-nederland-3/

Foto: Kasteel Hoensbroek, riddertoernooi.

Tekst: Huis voor de Kunsten