University A Capella Choir wint zevende editie CantaRode Internationaal Koorfestival

Het Samford University A Cappella Choir heeft de zevende editie van het CantaRode Internationaal Koorfestival gewonnen. Zij wonnen tevens de publieksprijs en hun dirigent Philip Copeland won de prijs voor beste dirigent. De tweede prijs was voor het Stockholms Musikgymnasium Youth Choir 2023. Het University of Houston Concert Chorale werd derde.

De organisatie van het festival kijkt terug op een zeer geslaagd festival. In 2024 viert CantaRode haar 10-jarig bestaan. In 2025 is het volgende CantaRode Internationaal koorfestival.Samford University A Cappella ChoirHet koor werd opgericht in 1939 en is hét koorensemble van deze universiteit. Het koor gaat om de twee jaar op reis en neemt regelmatig deel aan internationale wedstrijden. Philip L. Copeland dirigent is professor of Music en werkt dertien jaar als directeur van kooractiviteiten bij de Samford University. De koren die hij leidt hebben zich onderscheiden op het nationale en internationale podium.JuryDe jury bestond uit Luc Anthonis voorzitter.     (België) Brady Allred (USA) Maria Guinand (Venezuela)Ambrož Čopi (Slovenië) en Reijo Kekkonen (Finland).Geslaagd festivalDe organisatie van het festival kijkt terug op een zeer geslaagd festival. “Vanaf het openingsconcert met het optreden van de jonge zangers die meededen aan de jeugdclinic was er sprake van een enorme positieve energie en grote betrokkenheid. In de competitieronden streden de koren niet tegen elkaar maar mét elkaar” aldus artistiek directeur Dion Ritten.Hij quotte dirigent Philip Copeland: “In four days we have built a choral community.”“Hier doen wij het voor de competitie is belangrijk. Nog veel belangrijker is het smeden van vriendschapsbanden leren van elkaar en samen zingen” aldus Peter Thomas voorzitter van CantaRode.In 2024 viert CantaRode haar 10-jarig bestaan. In 2025 is het volgende CantaRode Internationaal koorfestival.

Foto onderschrift: een emotionele Amerikaanse dirigent Philip Copeland  trekt zich even terug

Foto: Peter Trompetter Fotografie