Aflevering Café Mondiaal in gesprek ‘Grove schendingen van Vrouwenrechten’.

Foto: ArmyAmber

De Universele Mensenrechten gaan ervanuit dat mannen en vrouwen gelijke rechten en plichten hebben. Echter, mannen zijn op heel veel manieren dominant en vrouwen ondergeschikt. In onze samenleving is er decennialang strijd geleverd voor de gelijkberechtiging van vrouwen en mannen, maar feminisme en vrouwenemancipatie zijn nog steeds niet voltooid.

In vergelijking met onze samenleving is het op veel plaatsen in de wereld bar en boos gesteld met de rechten van vrouwen. Absolute dieptepunten op dit moment zijn de zware schendingen van de vrouwenrechten in Afghanistan en Iran. Afghanistan is eigenlijk (weer) een grote vrouwengevangenis geworden. Vrouwen die op een of andere manier onder het juk van het fanatieke islamterrorisme uit proberen te komen, zijn hun leven niet zeker. Ook in Iran riskeren vrouwen die demonstreren tegen de discriminerende regels zware verminkingen en jarenlange gevangenisstraffen. Meisjes worden op scholen vergiftigd. 

Maar ook op veel andere plekken op aarde zijn vrouwen onderdanig aan mannen of worden zij achtergesteld. Denk bijvoorbeeld ook aan beperkingen van hun vrijheid, vrouwenbesnijdenis, gedwongen huwelijken, geen of minder onderwijs, onvoldoende (juridische) bescherming tegen seksuele misdrijven, minder economische ontplooiingsmogelijkheden enz.

Tijdens deze Café Mondiaal zal Tamila Rashidi vertellen over haar (persoonlijke) ervaringen met de onderdrukking of achterstelling van vrouwen. Zij zal in het bijzonder ingaan op de situatie in Afghanistan, waar zij ook vandaan komt. Na de (korte) inleiding volgt het voor Café Mondiaal karakteristieke gesprek, waar ook Metra Daliry (met Afghaanse wortels) aan zal deelnemen. We zullen bekijken hoe de macht van mannen over vrouwen kan worden afgebroken. Daarbij kan ook worden ingegaan op de vrouwenrechten elders in de wereld en de voor vrouwen belangrijke Duurzame Ontwikkelingsdoelen.

Wanneer: Donderdag 1 juni 2023, aanvang 19.30 uur.
Locatie: Café d’r Klinge, Pancratiusplein 47, 6411 JZ Heerlen-centrum

Foto: ArmyAmber
Tekst: HeerlenMondiaal