Talentontwikkeling Parkstad Popstad. Zondag 11 juni in het open lucht theater van Brunssum.

Tijdens het Young Talent Festival zullen jonge popmusici van diverse reguliere en particulieren muziekopleidingen uit Parkstad hun muzikale talent voor het voetlicht brengen.

In wisselende bandformaties spelen de jonge talenten bekende songs van hun favoriete artiesten.

Enkele jaren geleden hebben drie partijen die actief zijn op het gebied van talentontwikkeling in popmuziek, te weten Stichting Popmuziek Parkstad (Kerkrade), de Oefenbunker (Landgraaf) en poppodium NIEUWE NOR (Heerlen), een gezamenlijk talentontwikkelingsplan opgesteld waarmee ze jonge popmuzikanten in Parkstad meer kansen bieden om hun talenten te kunnen ontwikkelen. Via de gezamenlijke stichting Talentontwikkeling Parkstad Popstad voorziet het gezamenlijk plan in drie stappen en zet in op scouting, begeleiding en doorontwikkeling van poptalenten. Het is een doorlopende leerlijn die gaat van ontmoeting door jonge talenten op de basisschool, leren samen spelen, het opdoen van ervaring via podiumkansen op (eu)regionaal niveau tot een intensieve begeleiding van een volledig jaar op allerlei aspecten van de popmuziek business. Een aantal toptalenten worden in dit jaar als ‘Artist In Residence’ klaargestoomd tot een (semi-)professioneel niveau. Op diverse momenten kunnen de talenten aansluiten op provinciale en landelijke trajecten.

Uniek aan het nieuwe plan is de intensieve regionale samenwerking, over de gemeentegrenzen heen. Naast de genoemde partijen participeren de muziekscholen, Stichting Muziek- en dansschool Kerkrade (SMK) en SCHUNCK, als partner in het talentenplan. Ook worden particuliere docenten/organisaties betrokken zoals Popschool Parkstad, Studio Het Podium en Stichting The Keysessions. Het plan wordt ondersteund door Parkstad gemeenten en de Provincie Limburg en sluit perfect aan bij andere talentontwikkelingsprogramma’s in Limburg.

Tekst en foto: Andreas Philip

Meer informatie