Koninklijke Fanfare St Joseph Heerlerheide organiseert Jubileumconcert t.g.v. haar 140 jarig bestaan.

Op zaterdag 1 juli verzorgt Koninklijke Fanfare St. Joseph Heerlerheide een jubileumconcert t.g.v. haar 140 jarig bestaan Dit concert heet: “Heëlehei, doe bis en bliefs van mich” en zal de geschiedenis van de fanfare, maar zeker ook van Heerlerheide belichten. Zo komen de mijnzetel ON III, de eieren, het zilverzand en de Hedsjer carnaval aan bod. In de zaal zal ook een expositie te zien zijn waarbij deze onderwerpen uitgebeeld worden. Trots zijn zij dan ook op de medewerking van het Nederlands Mijnmuseum, Osterlitz eieren, Beaujean Zilverzand en CV De Bokkeriejesj!                                                                                                                                              

Het concert en expositie zullen plaatsvinden in het Cultureel Centrum Gen Coel-Corneliushuis. De zaal gaat open om 19.00 uur, het concert start om 20.00 uur. Voorafgaand aan het concert is er dus voldoende tijd de expositie te bekijken. Ook tijdens de pauze en na het concert is hier nog tijd voor. Koninklijke Fanfare St Joseph heeft er ontzettend veel zin in en hopen een talrijk (Hedsjer) publiek en andere geïnteresseerden  te mogen verwelkomen. Het loont immers de moeite.

Tickets à € 10,00 zijn verkrijgbaar via de QR-code op de poster of via de volgende link:

 

Geschiedenis herinnering:

De Koninklijke Fanfare St. Joseph is opgericht in 1882 en heeft een belangrijke functie binnen de gemeenschap van Heerlerheide. In 1957, bij haar 75 jarig bestaansfeest, kreeg de fanfare het predicaat Koninklijk. Naast dit hoogtepunt werd  in 1978 voor de eerste keer deelgenomen aan het WMC in Kerkrade.

Hier werd toen, met 315 punten, de eerste prijs in de 2e divisie behaald en promotie naar de afdeling Superieure. In 1981 werd voor de tweede maal deelgenomen aan het WMC en werd met 299,5 punten in de 1e divisie (gelijk te stellen met de afd. Superieure) de 1e prijs behaalt. Een jaar later werd een spetterend honderdjarig bestaansfeest gevierd.
De fanfare concerteert regelmatig in binnen en buitenland w.o. een zestal vijfdaagse concertreizen naar Imst in Tirol.

Het jaar 2007 was een dubbel feestjaar voor de fanfare. Ze vierde haar 125 jarig bestaansfeest en tevens ook dat zij 50 jaar geleden het predicaat Koninklijk mocht ontvangen. Het feestjaar werd geopend met het nieuwjaarsconcert van de marinierskapel in januari, het St. Josephfeest in maart, het Hemelvaartweekend dat in het teken stond van 1000 muzikanten spelen op Heerlerheide en ten slotte het feestweekend in augustus met de deelname van veel muziekverenigingen uit binnen en buitenland. Tijdens dit feestweekend mocht de scheidende dirigent een koninklijke onderscheiding ontvangen.

In september brak er een nieuwe periode aan met een nieuwe dirigent. 2008 bracht een toeloop van nieuwe leden. Verrassend waren de aanmeldingen van 16 volwassen leden, die vroeger al in een muziekvereniging gespeeld hadden en nu weer graag het musiceren wilde oppakken. Ook traden er een viertal leerlingen bij het korps toe. Deze toeloop zorgde voor noodzakelijke extra investeringen in instrumenten en uniformen, waardoor de financiën even onder druk kwamen te staan.

Nu het korps weer op volle sterkte was en de nieuwe muzikanten “ingespeeld” waren met het korps, kon naast haar vele lokale verplichtingen, weer gewerkt worden aan nieuwe concerten en vooral een vervolg van de zeer succesvolle reeks “Culturele Evenementen”, die de fanfare tot 2006 10 jaar lang had georganiseerd.
Aan deze culturele evenementen namen steeds wisselende verenigingen deel, afhankelijk van het thema traden schutterijen, zangkoren jachthoornblazers met jachthonden, dansscholen, showballetten, breakdansers, Nederlands enige kunstwielrijders vereniging, solisten van het conservatorium uit Maastricht en zelfs het voltallige koperensemble van André Rieu op.

Zeer in herinnering zijnde waren in vroegere jaren ongetwijfeld ook de concertreizen naar Tirol. Deze concertreizen, die om de zes jaar plaats vonden, droegen sterk bij aan de versterking van de onderlinge band binnen de fanfarefamilie. 

Deze onderlinge band is er nu 2023 nog steeds. Overigens bestaat de Fanfare al een aantal jaren uit ongeveer 90 leden die de liefde voor muziek en het samen musiceren hoog in het vaandel hebben staan. De fanfare heeft ook al jaren oog voor tradities, maar vindt het ook belangrijk om steeds weer te vernieuwen en zo het korps, maar ook de bezoekers van hun evenementen, te blijven prikkelen. Een instelling welke alleen maar een chapeau verdienen.

poster Fanfare Jubileumconcert pdf 2023

Archieffoto: Kon. Fanfare Heerlerheide
Redactie ParkstadActueel: eind/hfd redacteur Callie Steijaert