Allied Joint Force Command Brunssum bestaat 70 jaar.

Brunssum, Nederland – Op vrijdag 23 juni 2023 vond op Kamp Hendrik een militaire ceremonie plaats ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan van het Headquarters Allied Joint Force Command Brunssum (JFCBS).

Tijdens de ceremonie verwelkomde generaal Guglielmo Luigi Miglietta, commandant JFCBS, zowel civiele als militaire hoogwaardigheidsbekleders, evenals huidige en voormalige leden van het hoofdkwartier en hun families. In zijn welkomstwoord besprak de commandant de geschiedenis van JFC Brunssum wat begon als het hoofdkwartier van de Allied Forces Central Europe (AFCENT) in de Franse stad Fontainebleau in 1953, in 1967 verhuisde het naar Nederland en is daar tot op de dag van vandaag:

“Door de jaren heen heeft Joint Force Command Brunssum zich aangepast en geëvolueerd om de constante veranderende veiligheidsuitdagingen het hoofd te bieden. Vanaf de Koude Oorlog tot op de dag van vandaag hebben we consequent onze aanpassings- en reactievermogen getoond richting veranderende dreigingen. Joint Force Command Brunssum heeft een voortrekkersrol gespeeld bij de inspanningen van de NAVO, of het nu gaat om crisisoperaties, operaties in en buiten het gebied of om afschrikking en verdediging. Het is voortdurend onze taak geweest om ervoor te zorgen dat het Bondgenootschap en alle NAVO-landen waakzaam en voorbereid blijven”.

Als hoogste vertegenwoordiger van de NAVO sprak ook de stafchef van Supreme Headquarters Allied Powers Europe (SHAPE), admiraal Joachim Rühle, het publiek toe en feliciteerde JFC Brunssum met het bewaren van vrede en veiligheid in Europa gedurende afgelopen 70 jaar en de uitdagingen voor de toekomst:

“Alleen moderne en innovatieve organisaties kunnen standhouden in een snel ontwikkelende internationale veiligheidsomgeving. Joint Force Command Brunssum is klaar voor deze uitdaging.”

Tot slot hield de burgemeester van Brunssum, mevrouw Wilma van de Rijt, een toespraak waarin zij de langdurige en hechte band van het hoofdkwartier met de gemeente Brunssum benadrukte:

“In al die decennia is de NAVO van vitaal belang geworden voor Brunssum. Voor ons is de NAVO geen alliantie, met alle politieke en militaire gebruiken van dien. De NAVO zijn de mannen en vrouwen die van over de hele wereld zijn gekomen om hier te dienen en hier te leven als onze buren.”

Tijdens de ceremonie werden een aantal verdienstelijke militaire en civiele leden van het Hoofdkwartier geëerd met de NATO Meritorious Service Medal, de Supreme Allied Commander Europe’s Recognition Award en de Long Service Award.

De toespraken en de medaille uitreiking werden afgewisseld door de NAVO- hymne, het Nederlandse volkslied en andere muziekstukken uitgevoerd door een Duitse Militaire Band.

Vertaalt:  door JFC Brunssum Public Affairs