BS LANGEBERG OP BEZOEK BIJ NAVO BRUNSSUM NIEUW NAVO-SCHOOLPROJECT VAN START

On the 29th of June 2023, one of the local dutch elementry schools visited Joint Force Command Brunssum. To learn the history and its importance. - Photo: WO Samantha Crowe, CAF Imagery Technician, Allied Joint Force Command Brunssum, Military Public Affaris.

Brunssum – Donderdag 29 juni hebben de groepen 8 van basisschool Langeberg uit Brunssum het nieuwe NAVO-project ‘De Soldatenmijn’ bezocht. De scholieren waren te gast bij ‘HQ Joint Force Command Brunssum’ (HQ JFCBS) op het Hendrik van Nassau Ouwerkerkkamp, de vroegere Staatsmijn Hendrik in Brunssum.

De kinderen van juf Ginnie en juf Susanne betraden het terrein via de oude hoofdingang aan de Akerstraat. Onder leiding van luitenant-kolonel Bart van HQ JFCBS kregen de scholieren een bijna twee uren durende presentatie aangeboden en een rondleiding over het terrein van ruim een half uur.

In de presentatie ‘De Soldatenmijn’ vertelt de overste over de opkomst, hoogtijdagen en ondergang van de Nederlandse mijnindustrie en de daarbij behorende sociaaleconomische gevolgen. Maar ook welke maatregelen de Nederlandse overheid nam, om vervangende werkgelegenheid naar dit gebied toe te halen. Een van die maatregelen was in 1967 het binnenhalen van een NAVO-hoofdkwartier (HQ AFCENT) uit Frankrijk.

Tijdens de ruim half uur durende rondleiding laat de overste het een en ander op het terrein zien, dat nog herinnert aan de staatsmijn en het huidige gebruik van het terrein.

Om de relatie tussen HQ JFCBS en de gemeenschap te verstevigen is HQ JFCBS gestart met twee projecten, te weten het hierboven genoemde schoolproject en een project, waarbij de lokale gemeenschap van harte welkom is om een soortgelijk programma te volgen als de scholieren. Dit laatste project start in de zomervakantie. 

Bij gebleken succes zullen deze projecten een permanent karakter krijgen. Houd de lokale media in de gaten.

Foto en Tekst: Nato Otan