Drie keer eremetaal voor Limburgse jeugd tijdens NJK Lead

Tijdens het Nederlands JeugdKampioenschap (NJK) Leadklimmen in Arnhem afgelopen zaterdag, hebben drie Limburgse deelnemers medailles mee naar huis genomen. In totaal deden er negen deelnemers uit Limburg mee, van wie er zeven wisten door te dringen tot de finales.

In de categorie Jongens onder 18 (U18) won Jochem Kissels uit Sittard zilver. Bij de Meisjes onder 16 (U16) deed Esmee Bonsen uit Geleen hetzelfde. Beiden moesten in hun categorie alleen een klimmer uit het Nederlands jeugdteam voor zich dulden. Het jongere broertje van Esmee, Tom Bonsen, won brons bij de Jongens U14.

De overige Limburgse finalisten moesten het doen met een 4e (Gijs Kieboom, Maastricht, Jongens U20), 5e (Bente Schiffeleers, Sittard, Meisjes U18), 6e (Bender Reijnders, Maastricht, Jongens U14) en 7e (Finn Wesselius, Maastricht, Jongens U14) plek. Eline Poismans (Landgraaf, Meisjes U14) en Eva Noé Peulen (Tegelen, Meisjes U14) werden respectievelijk 10e en 11e.

Tijdens het NJK Lead strijden de 12 beste klimmers uit de nationale competitie tegen elkaar op een klimwand van minimaal 15m hoog. Gezekerd met een touw krijgen ze één poging zo hoog mogelijk te komen in een route die ze nooit eerder door iemand hebben zien klimmen. Degene die het hoogst komt, wint. Na de kwalificatieroute gaan de beste acht klimmers naar de finale, waar een nieuwe, eveneens onbekende route op hen wacht.

Alle Limburgse klimmers die deelnamen trainen samen in het Talent OpleidingsCentrum (TOC) Limburg. Ze klimmen normaal in hun eigen hal, Radium Boulders Maastricht (Bender, Finn), Graviton Bouldergym Sittard (Tom), Ivy Climbing Sittard (Esmee, Jochem, Bente), Neoliet Heerlen (Eline) en De Boulderkerk Venlo (Eva Noé) en studentenvereniging MaasSAC (Gijs). Door de individuele prestaties van de klimmers was het TOC Limburg op het NJK Lead het best presterende TOC van Nederland.

Meer informatie