De Stichting Behoud Sjpetaal Kerkrade werd op 7 mei 2001 opgericht door kartrekker en oud-ziekenhuis medewerker Ben Brouwers zaliger. De stichting verder bestond uit Bert Jongen, Dirk (Dick) de Keyzer, Jos Pasmans en Sjaak Woytowick en later kwamen Hans Lurvink, Piet Schepers, Frans Driessen, Stef Vievermans en Michel Ploum bij de stichting.  Toen de fusie al een feit was het ziekenhuis al behoorlijk uitgekleed, heeft de Stichting Behoud Sjpetaal Kerkrade met de steun en welwillende medewerking van de zeer betrokken David Jongen, bestuursvoorzitter en topman van het Ziekenhuis in Heerlen, zich sterk gemaakt voor het blijven en uitbreiden van de poliklinische behandelingen in Kerkrade. Na alle inspanningen en solidaire acties van het kordate werk van de stichting en tevens het feit, dat de mannen op leeftijd waren gekomen werd unaniem besloten om met de Stichting Behoud Sjpetaal Kerkrade te stoppen. Op donderdag 13 juli 2023 kwam de stichting voor het laatst bijeen. Ook topman David Jongen was hierbij aanwezig. Hij werd door de stichting bedankt voor zijn tomeloze inzet.

Terugblik

De fusie met De Wever ziekenhuis Heerlen was in 1996 een feit. In 1995 hadden een aantal personen, waaronder Frits Sprokel, Peter Trompetter, Ben Brouwers, Jos Ramakers, Max Ruiters, Frans Kreijen, Wim Toussaint en nog een aantal mannen, een actiegroep opgezet om het ziekenhuis te behouden voor Kerkrade. Helaas hadden de directeuren Van de Wiel en Zijlstra in het geheim al besloten dat er niks meer overbleef van ’t sjpetaal va Kirchroa. In een kort tijdbestek was het ziekenhuis in Kerkrade uitgekleed en de patiënten waren aangewezen op het ziekenhuis in Heerlen. 

Tekst en foto: Peter Trompetter Fotografie