Vrouwen Veilig op Straat: Enkele tips die zorgen voor meer zekerheid

In een ideale wereld zou iedereen, ongeacht hun geslacht, zich vrij en veilig moeten voelen op straat. Helaas worden voor het merendeel vrouwen vaak onderworpen aan situaties waarin hun veiligheid in het geding kan komen. Hoewel de verantwoordelijkheid voor geweld op straat nooit bij de slachtoffers mag worden gelegd, kunnen we als samenleving ons best doen om bewustzijn te creëren en tips te delen die vrouwen kunnen helpen om veilig te blijven. In deze blog delen we enkele praktische tips en strategieën die vrouwen kunnen gebruiken om het risico te minimaliseren.
1. Vertrouw op je intuïtie
Een van de krachtigste hulpmiddelen die vrouwen hebben om zichzelf veilig te houden, is hun intuïtie. Als iets niet goed voelt, luister dan naar dat gevoel. Probeer situaties en omgevingen te vermijden die je een ongemakkelijk of onveilig gevoel geven.
2. Blijf alert en bewust van je omgeving
Op straat is het belangrijk om alert te blijven en bewust te zijn van wat er om je heen gebeurt. Laat je telefoon of koptelefoon niet veel afleiden, zodat je kunt letten op mogelijke gevaren van verdachte personen. Loop zelfverzekerd met een rechte rug en je hoofd omhoog. Daders zijn vaak ( niet altijd) op zoek naar makkelijke targets. Te zelfverzekerd betekend simpelweg: teveel moeite en tegenstand. 
3. Kies goed verlichte en drukke routes
Kies indien mogelijk altijd goed verlichte en drukke routes als je ’s avonds of ’s nachts alleen op pad gaat. vermijd afgesloten afgelegen en donkere gebieden, vooral als je ze niet goed kent. Bel een vriend, vriendin, familielid als je toch op donkere wegen moet lopen of fietsen. 
4. Reis met anderen
Als het kan, reis dan met anderen in plaats van alleen. Samen reizen kan een gevoel van veiligheid bieden. Mocht je wel alleen reizen luister dan goed naar je intuïtie en blijf bijvoorbeeld dicht in de buurt van gezinnen. Zorg ook dat je locatie aanstaat op je telefoon. En dat mensen weten waar je bent wanneer jij je verplaatst. Dit kan heel simpel met een tracking app. 
5. Houd je persoonlijke bezittingen dichtbij
Houd je tas en rugzak dicht bij je lichaam en zorg ervoor dat je waardevolle spullen en geld niet zichtbaar zijn voor anderen. Dit helpt het risico van diefstal te verminderen. 
6. Leer zelfverdedigings technieken
Het volgen van een zelfverdedigingscursus kan vrouwen meer veiligheid geven en leren hoe ze zichzelf kunnen beschermen als dat nodig is. Het kan ook helpen om zichzelf te verdedigen. 
7. Maak gebruik van noodgevallen-apps, -contacten of alarm sleutelhangers
Er zijn verschillende mobiele apps beschikbaar die vrouwen kunnen gebruiken om snel noodgevallen te melden aan vrienden of familieleden. Zorg ervoor dat je belangrijke contacten snel kunt bereiken als je in een onveilige situatie terechtkomt. 
8. Laat anderen weten waar je bent
Als je alleen de deur uitgaat, laat dan vrienden en familieleden weten waar je naartoe gaat en wanneer je verwacht terug te zijn. Dit vergroot de kans dat iemand weet waar je bent als er iets misgaat.
9. Wees assertief en maak duidelijk dat je niet geïnteresseerd bent
Als je ongemakkelijk voelt bij ongewenste aandacht of ongewenst gedrag van anderen, wees dan assertief maar niet bijdehand en maak duidelijk dat je niet geïnteresseerd bent. Vermijdt oogcontact en loop zelfverzekerd door, zonder in te gaan op provocaties. Ook al voel je je bang,  laat dit niet merken. Daders hebben vaak liever een gemakkelijke prooi dan moeilijke. 
10. Vertrouw op verbonden
Als je ooit onveilig voelt of hulp nodig hebt, aarzel dan niet om de politie of andere hulpdiensten in te schakelen. Ook is het verstandig om een vriendin, vriend of familielid te videobellen zodat zij meekrijgen wat er gebeurd. 
Onthoud dat vrouwen nooit de schuld kunnen krijgen van geweld dat hen wordt aangedaan. De verantwoordelijkheid voor geweld ligt altijd bij de dader. Deze tips zijn bedoeld om vrouwen te helpen bij het nemen van voorzorgsmaatregelen en het gevaar te minimaliseren. Laten we samenwerken aan een wereld waarin vrouwen en een ieder zich vrij en veilig kunnen bewegen op straat, zonder angst voor geweld of andere vervelende situaties .
Foto: Marc Ploum