“Litanie van een Terugkeer”: Een Verkenning van Mens, Technologie en Theater op Festival Cultura Nova.

cultura nova parkstad actueel

Litanie van een Terugkeer verkent de rol van de ‘acteur’ in een wereld waarin mens en technologie steeds meer met elkaar verweven raken. Theater wordt gemaakt en gespeeld door mensen; wat gebeurt er als technologie, zoals AI, die rollen overneemt?

De makers laten zich onder andere inspireren door het werk en archief van één van de grootste acteurs van Nederland; de in 2012 overleden (Limburgse) acteur Jeroen Willems. Willems stond bekend om zijn enorme ‘presence’ in het theater en zijn virtuoze stemgebruik. Zijn dit kwaliteiten van een acteur die uniek menselijk zijn? Of kan technologie die evenaren?

Bezoekers worden meegenomen op een unieke tour door theater Heerlen, van backstage tot de foyer. Gedurende deze reis presenteert het team van makers een reeks études. De route wordt afgesloten met een korte performance van de Heerlense theatermaker Nina Willems.

Nina Willems is familie van de acteur. Nina: ‘Werken met nieuwe technologie en dat verbinden met Jeroens werk als acteur, roept heel interessante vragen op over wat theater is in deze tijd. Wat is een acteur? Wat is spelen? Jeroen liet prachtig materiaal na waar we respectvol mee om willen gaan. Het is mooi als hij een nieuwe generatie theatermakers kan inspireren.’

Meer informatie over “Litanie van een Terugkeer” en kaartverkoop voor het festival kun je vinden op Cultura Nova

foto en Tekst: Bureau Babbel