Heide

Elke parkstedeling weet wel van de Brunssummer heide. En de meesten zullen de paarse kleur als typisch voor de heide zien.

Maar de heide heeft ook rode accenten.

Allereerst natuurlijk de Rode of Roode Beek. Die naam kreeg de beek ooit omdat aan het begin van de jaartelling een strijd tussen een Germaanse stam, de Hessen, en de Romeinen hier zou zijn geweest. Het bloed dat toen vloeide kleurde de beek rood. Dat bloed is natuurlijk al lang weggestroomd en veroorzaakt niet de kleur van het water. Maar het bronnengebied van de Roode Beek heeft een ijzerrijke bodem. Die geeft het water die roodbruine roestkleur. 

In het bronnengebied groeit een zeldzaam plantje, de zonnedauw. Dat gebied is niet toegankelijk, maar gelukkig groeit het plantje ook gewoon waar je het kunt zien. Langs het geultje richting het bruggetje, bij het zwem-spetter-speelgedeelte. Je moet er wel voor stilstaan en goed kijken. Heb je eenmaal dat beetje rood ontdekt, moet je even ietsje door je knieën gaan of bukken. Verwonder je dan over dat kleine, vleesetende plantje met de tentakels en druppels die eraan hangen.

Dan groeit er nog de schapenzuring. Het groeit op de arme zandgrond en je ziet het vaak naast de heideplanten staan. Van mei tot oktober bloeit het plantje met rode bloemen. Als de zon schijnt zie je het rood als het ware vlammen. Vooral indrukwekkend als er veel planten bij elkaar staan. Schapen vinden het waarschijnlijk niet lekker. Het plantje smaakt echt zuur. Het blad is wel eetbaar. Je zou het eens kunnen toevoegen aan een salade.
Heide

Als laatste wil ik rozenbottels noemen. Die hebben nu ook die rode kleur die zo opvalt als de zon schijnt. Op de foto zie je behalve de enkele bottels ook oranje/rode pluizenbollen. Dat is gal. De struik maakt dat als een verdediging op een organisme dat de struik bedreigt.

HeideIk heb dit stukje de rode heide genoemd, maar naast de al genoemde rode kleur is er natuurlijk ook het groen en bruin en alle tinten ertussenin te zien. Ik zou zeggen, ga er eens wandelen en geniet van al die kleuren.

Mary

Foto en Tekst: Mary