Belgische luchtmachtdagen groot succes ondanks hitte.

Belgie Vliegbasis parkstad Actueel

Dit weekend vinden op vliegbasis Kleine-Brogel op drie kwartier rijden van de Nederlandse grens, de Belgische luchtmachtdagen plaats.

Belgie Vliegbasis parkstad Actueel
Naast het informeren en rekruteren van nieuw personeel, staan deze dagen ook in het teken van te gekke vlieg demo’s van onder andere de Belgische luchtmacht, maar ook andere internationale vliegtuigen en helikopters, zowel militair  als burger.

Belgie Vliegbasis parkstad Actueel

Ondanks de hoge temperaturen van 32 graden is het prima vertoeven op de luchtmachtbasis. Er zijn tal van demonstraties zowel in de lucht als op de grond, waar je van alles over vliegtuigen en wapens te weten kan komen. Ook kan men zelf plaatsnemen in een F-16 of een F-35 cockpit en diverse andere militaire voertuigen. Voor de allerkleinsten is er een kids zone met springkastelen en voor de grotere durfals een survival parcours in het bos en een metershoge klimwand, waar je vervolgens weer vanaf kan met een zipline (als je durft).

Er zijn vele stands met merchandise, van petjes tot diverse luchtvaart badges en vliegtuigmodellen.
Tevens is er een ruim aanbod van eten en drinken en vanwege de hitte meerdere gratis watertappunten.

Belgie Vliegbasis parkstad Actueel

Het hoogtepunt voor de meeste bezoekers zijn toch de vlucht demonstraties en met name de straaljager demo’s. Diverse F-16 en F-18 geven een indrukwekkende en luide show weg, waar het publiek zichtbaar van geniet.
De luchtmacht is voortdurend op zoek naar nieuwe gekwalificeerde mensen. Als inclusieve werkgever draagt de luchtmacht gelijke kansen hoog in het vaandel, dit wordt wel duidelijk bij de gaafste demo van de dag.
Wie namelijk bij luchtmacht piloten denkt aan stoere mannen met grote zonnebrillen. Guess again! De ruigste demo wordt namelijk gegeven door majoor Kristin ‘Beo’ Wolfe van de 388 fighter wing gestationeerd te Hill in het Amerikaanse Utah. Zij is een ervaren jachtpilote, eerst op F-22 en nu op de F-35A Lightning II. Zij toonde het publiek met veel plezier waar de F-35 toe in staat is. Hiermee hoopt ze de jongeren (jongens en meiden) te inspireren om een carrière bij de luchtmacht na te streven.

Belgie Vliegbasis parkstad Actueel
Morgen volgt de 2de en slotdag van de luchtmachtdagen in België, tickets zijn nog te koop op de website:

https://belgianairforcedays.be/nl

Kinderen tot 8 jaar hebben gratis entree, kids t.m. 17 jaar betalen 14 euro en de prijs voor volwassenen is 32,- euro. Parkeren is gratis en parkeerplekken liggen op maximaal 15 minuten lopen van het festivalterrein.

Belgie Vliegbasis parkstad Actueel

Foto en Tekst: Daniel Frissen