Enerverende openingswedstrijd nipt gewonnen door Sporting Heerlen

Sporting Heerlen en vv Walram speelden op zondag 24 september op een nazomerse middag op Sportpark Grasbroek tegen elkaar in de eerste speelronde van het nieuwe seizoen in de 3de  klasse A. Dit keer was echter niet het gebruikelijke kunstgrasveld gelegen voor de kantine het decor, maar het verderop gelegen grasveld. Bij Sporting Heerlen werd de afgelopen 2 weken een nieuwe kunstgrasmat neergelegd, maar daags voor de wedstrijd werd deze afgekeurd. Hierdoor moest dus noodgedwongen worden uitgeweken naar het grasveld. Het beloofde een interessante ontmoeting te worden. Sporting Heerlen degradeerde vorig jaar uit de 2de klasse, waar vv Walram promotie naar diezelfde 2de klasse op een haar na misliep in de nacompetitie. Alle ingrediënten waren dus aanwezig voor een lekker potje voetbal.  

Kansrijke eerste helft eindigt doelpuntloos

De wedstrijd begon van beide kanten erg slordig waarin beide ploegen veel onnodig balverlies leden. De uitploeg begon de eerste minuten wel iets overtuigender en kwam hierdoor wat vaker in de buurt van het vijandige doel. Echt gevaarlijk werden ze hiermee niet. Na deze fase kroop Sporting Heerlen wat meer uit de schulp en werden zij meerdere malen gevaarlijk via Ali Abdullah Ali Salah. Hij verzuimde echter een van zijn mogelijkheden te benutten. De eerste helft kabbelde hierna wat voort. Walram speelde iets verzorgder voetbal, Sporting Heerlen was iets dreigender. 10 minuten voor rust raakte vv Walram-doelman Tijn Becker een vrije trap die op de zijlijn door hem werd genomen verkeerd, deze belandde in de voeten van Tyrone Ploum die zich geen moment bedacht en meteen uithaalde. Becker was volledig uit positie en kon niks meer doen aan de inzet van Ploum, ware het niet dat de inzet voor Sporting Heerlen aan de verkeerde kant van de paal belandde. Sporting Heerlen zette hoog druk in deze fase en vv Walram wist hier geen raad mee. De grootste kans van de eerste helft was voor Youp van Wijk. Hij kon vanaf een meter of 5 een bal die eerder op de lat belandde voor open doel inkoppen, maar keeper Becker, die nog uit positie was van de eerste bal, redde de inzet van van Wijk alsnog fraai. Zo bleef het bij 0-0 in de eerste helft.

Invaller zorgt voor bevrijdende openingstreffer

Ook in de tweede helft zette Sporting Heerlen de overtuigende laatste fase door. De ploeg van trainer Gielkens zette vv Walram hoog vast. Ook was de thuisploeg feller in de duels. Dit zorgde voor meer en meer dreiging richting het Valkenburgse doel. Dit leidde dan ook tot een enorme kans voor Diego Gommans. Zaid Akachar omspeelde doelman Becker en legde de bal vanaf de achterlijn op een presenteerblaadje voor Gommans. Zijn inzet belandde echter niet in het net, maar bij de kerk. Even later was het dan wel raak voor de thuisploeg. Een lange bal van achteruit viel precies goed voor invaller Amir Skraoui. Hij volleerde vervolgens met zijn rechterbeen de bal knap in de linkeronderhoek. Eervolle vermelding was er wederom voor Zaid Akachar, die goed doorhad dat hij buitenspel stond en de bal dus liet lopen voor zijn ingevallen teamgenoot. In de slotminuten kreeg de thuisploeg de uitgelezen mogelijkheid om de voorsprong te verdubbelen en zo de wedstrijd te beslissen. Amir Skraoui werd na een slalom in de zestien meter neergelegd door een verdediger van vv Walram en scheidsrechter Hautvast kon niks anders doen dan de bal op de stip leggen. Akachar ging achter de bal staan en kon hiermee zijn goede wedstrijd belonen met een doelpunt. Hij plaatste de bal echter links naast het doel en verzuimde hiermee zijn goede spel te belonen. Scheidsrechter Hautvast vond het hierna wel welletjes geweest en blies voor de laatste keer op zijn fluit. Dit betekende dus dat Sporting Heerlen de openingswedstrijd van het nieuwe seizoen met 1-0 won van vv Walram. 

Op naar een goed vervolg in Maastricht

Sporting Heerlen hoopt de goede start van het nieuwe seizoen volgende week een goed vervolg te geven. De Heerlense ploeg gaat dan op bezoek bij Scharn in Maastricht. Vv Walram gaat in eigen huis voor eerherstel tegen SV Hulsberg.

Tekst: Niek Crombach
Foto: foto archief Parkstad Actueel (Lucho Carreno)