Stadsregio Parkstad Limburg sluit deal van 50 miljoen euro met het Rijk.

Parkstad Limburg

Foto: Freek van den Bergh.

De Parkstadgemeenten en de Rijksoverheid investeren de komende jaren elk minimaal 25 miljoen euro in het verbeteren en versterken van de brede welvaart in de regio. Enerzijds door de bestaande achterstandspositie ten opzichte van het Nederlands gemiddelde als het gaat om onder meer onderwijs, werk en inkomen, gezondheid, veiligheid, wonen, voorzieningen en leefbaarheid in te lopen én anderzijds door het versterken en
verduurzamen van de regionale economie, ook door kansen te verzilveren die er zijn vanwege de ligging aan de grens.

Minister de Jonge geeft startsein voor veertien nieuwe Regio Deals
Minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) gaf vandaag in Ede het officiële startsein voor 14 nieuwe Regio Deals waaronder de Regio Deal Parkstad Limburg II. Bij de Regio Deals zetten Rijk en regio zich in om belangrijke opgaven in Nederland aan te pakken om de kwaliteit van wonen, werken en leven van inwoners en ondernemers te verhogen. Zo wordt samen gebouwd aan gemeenschapszin, bestaanszekerheid en leefbaarheid. Dat is noodzakelijk omdat de regio’s meer aandacht en investeringen vanuit het Rijk nodig hebben. Dit bleek eerder ook uit het rapport ‘Elke regio telt!’.

Hugo de Jonge, Minister van Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties;

Het gaat pas goed met Nederland als het in alle regio’s goed gaat. We moeten samen bouwen aan gemeenschapszin, bestaanszekerheid en leefbaarheid. Daarom sluiten we Regio Deals om de kwaliteit van wonen, werken en leven van inwoners en ondernemers te versterken.’’

Brede maatschappelijke coalitie staat klaar om Regio Deal uit te voeren

Afspraken over de manier waarop het geld in de regio wordt ingezet zijn vastgelegd in het convenant Regio Deal Parkstad Limburg II en ondertekend door de zeven Parkstadgemeenten en zeven Rijksministeries (BZK, OCW, SZW, VWS, J&V, EZK, IenW). Daarnaast hebben vijfenvijftig regionale partners zich via een ondersteuningsverklaring verbonden aan de uitvoering van de Regio Deal.

Het convenant is de opbrengst van vele overleggen die Stadsregio Parkstad heeft gehad met Rijksministeries en ondernemers, werkgevers en partijen uit het maatschappelijk middenveld zoals woningcorporaties, mensontwikkelbedrijven, onderwijs-, zorg- en kennisinstellingen en andere partners, ook over de landsgrens heen en kent daarmee een breed draagvlak voor de uitvoering ervan.

Richard de Boer, burgemeester van Landgraaf en portefeuillehouder Regio Deal van Stadsregio Parkstad:

“De eerste Regio Deal uit 2019 die in december 2022 afliep, heeft ons al veel gebracht, maar we zijn nog lang niet klaar. Het Rijk erkent dit en met deze nieuwe Regio Deal wordt het partnerschap tussen Parkstad en de Rijksoverheid extra kracht bijgezet. Met deze impuls, waarbij we de nadruk nog meer dan voorheen leggen op interventies in onderwijs, werk, gezondheid én veiligheid, kunnen we onze succesvolle regionale aanpak gelukkig doorzetten.’’

Gebiedsgericht investeren in de veerkracht van mensen én in de regionale economie
Met deze Regio Deal kan de lijn van het inlopen van achterstanden, zoals ingezet met de eerdere Regio Deal Parkstad Limburg 2019-2022 worden voortgezet en versterkt en verder over de regio uitgerold worden.

Dit doen we via een integrale en gebiedsgerichte aanpak waarbij alle partijen, die daar vanuit hun eigen domein actief zijn, in nauw overleg met elkaar samenwerken. Deze wordt vorm gegeven door gericht in acht aangewezen wijken en dorpen in de regio te investeren. Dit zijn; Heerlen Noord, Brunssum Noord Oost, Kerkrade Oost, de ‘ruggengraat‘ van Landgraaf en de kernen Nuth en Schinveld in Beekdaelen en Ubachsberg in Voerendaal. Hier wonen in totaal zo’n 100.000 mensen.

Het realiseren van een trendbreuk in het overgaan van achterstanden van generatie op generatie en het investeren in de leefbaarheid van wijken en buurten blijft daarbij voorop staan. Projecten zoals ‘Kansrijke Start, ‘Rijke Schooldag’, ‘Bovengrondse Vakschool’ (als werkhubs ter ondersteuning van de lijn onderwijs-arbeidsmarkt), ‘VoorzieningenWijzer’, ‘Sociaal Veilig’, ‘Preventie met Gezag’ en herstructurering van ’slechte’ particuliere woningen worden voortgezet en verder uitgerold. Tegelijkertijd wordt ingezet op het versterken én verduurzamen van de regionale economie. Dit doen we door het verzilveren van kansen die er liggen door meer en intensiever samen te werken over de landsgrens heen en door het wegnemen van barrières zoals die er zijn door verschillen in nationale wet- en regelgeving. Dat doen we door het bevorderen van lokaal ondernemerschap in combinatie met de aanpak van leegstand en investeringen in aangewezen winkelclusters, het door ontwikkelen van het regionaal kennislandschap met de Open Universiteit, Universiteit Maastricht, de RWTH Aachen, Zuyd Hogeschool en de Brightlands Campus en door grootscheepse herstructurering van bedrijventerreinen waaronder de Oostflank Brunssum. Daarnaast wordt er onder meer een ‘Urban Mine Parkstad’ opgezet waar vrijkomende materialen bij sloop en (ver)nieuwbouw hergebruikt worden in nieuwe projecten.

Roel Wever, burgemeester van de gemeente Heerlen en voorzitter van de Stadsregio Parkstad Limburg:

“De afgelopen periode hebben we veel contact gehad met regionale partners uit het maatschappelijk middenveld over de noodzaak om te investeren in de regionale economie zodat er blijvend perspectief is, ook voor onze nieuwe generatie inwoners. Dat mes snijdt aan twee kanten want daarmee worden ook meters gemaakt in het inlopen van bestaande achterstanden in werk en inkomen.

Elke Regio Telt
Parkstad staat er ontegenzeggelijk een stuk beter voor dan een aantal jaren geleden. De voorziene krimp van de bevolking is sterk afgevlakt. Tegelijkertijd is de vraag naar nieuwe en (uitbreidings-) mogelijkheden op bedrijventerreinen in de regio sterk toegenomen. Een enorme impuls voor de werkgelegenheid en voor de economie. Ook een alliantie tussen bedrijven zoals in de blijvend groeiende medische technologie sector zoals ‘Medlands’ tussen Boston Scientific, Medtronic en Abbott, die inzet op het behouden van talent voor de regio, is van groot belang en grijpt direct aan op de aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt. Dit is mede het resultaat van inzet via de eerdere regio deal, investeringen vanuit het bedrijfsleven en het maatschappelijk middenveld zoals de woningcorporaties en van andere investeringsprogramma’s zoals IBA Parkstad en bijdragen vanuit het Rijk zoals o.a. het Volkshuisvestingsfonds. Het is zaak deze bewegingen vast te houden en door te zetten. De regio kan dat nog steeds niet alleen, daarvoor zijn de achterstanden die gedurende decennia zijn ontstaan te groot. Daar blijft langdurige inzet van alle betrokken partijen, waaronder het Rijk, hard nodig. Het rapport ‘Elke regio telt’ dat door drie belangrijke onafhankelijke adviesorganen van de Rijksoverheid enkele maanden geleden is gepresenteerd en waarin gesteld wordt dat diezelfde overheid structureel onvoldoende aandacht heeft voor regio-specifieke problemen onderschrijft dat.

Zuid Nederland maakt Nederland groter.
Ook de Regio Deal ‘InGenieus, Groen en Gezond’, vanuit de overige Zuid Limburgse gemeenten is vandaag ondertekend en wel voor een bedrag van € 40 miljoen waarvan € 20 miljoen als bijdrage van het Rijk. Voor heel Zuid Limburg komt hiermee € 45 miljoen euro aan Rijksmiddelen naar het gebied. Waar de beide Regio Deals elkaar in hun opgaven en ambities versterken wordt de samenwerking gezocht. Concreet gaat dit om ambities op het terrein van circulariteit, de trendbreuk aanpak, de arbeidsmarkt en de ontwikkeling van het landelijk gebied en het kennislandschap. Om synergie te ontwikkelen en van elkaar te leren.

Parkstad Limburg
Parkstad Limburg

Foto en Tekst: Regio Parkstad Limburg