Start carnavalseizoen 2023-2024 in Groot Heerlerheide DG de Geête roepen zondag 12 november hun nieuwe prinses uit

Carnaval Heerlerheide

Zaterdag 11 november 2023 is het dan eindelijk weer zover omdat het mooiste seizoen van het jaar weer gaat beginnen. Het gaat dan over de start van het carnavalsseizoen 2023-2024. Heerlen heeft, onder de noemer Oud op Nieuw, al vandaag 10 november het nieuwe carnaval seizoen ingezet. Maar tijdens deze traditionele “elfde van de elfde” zullen vele carnavalsverenigingen in en buiten de regio weer haar carnavalsactiviteiten tot aan Aswoensdag 14 februari 2024 (tevens ook Valentijnsdag) nader gestalte gaan geven.

Carnaval Heerlerheide
Archieffoto sluiting carnaval Heerlerheide


Met “Vasteloavend”-respect voor alle carnavalsverenigingen in deze regio beperkt redactie ParkstadActueel zich nu even tot opening carnaval Groeët Ghen Heij’ ofwel Groot Heerlerheide. Zoals bekend telt Groeët Ghen Heij’ een aantal gerenommeerde carnavalsverenigingen. Het betreft dan ook C.V. de Bokkeriejesj anno 1898, C.V. De Jonge Bock, D’r Heksenbergse Vasteloavends Verein, C.V. De Beeren, C.V Carboon, Dames Garde de Geête en CV Heks’n jäger. Met z’n allen dragen zij, weliswaar ieder apart, de carnavalsviering in dit deel van Heerlen naar grote amusementswaarde, waar “sjpass en plezeer” hoog in het vaandel staat.

Traditiegetrouw wordt in Groeët Ghen Heij’ het nieuwe seizoen geopend met zaterdagavond 11 november om 19.00 uur een Heilige Mis in de Corneliuskerk. Genoemde Eucharistie viering zal plaatsvinden in aanwezigheid van alle carnavalsverenigingen van de parochiefederatie. Aansluitend zal de prins en de (ere)-raadsleden geïnstalleerd worden bij het beeld van de Bokkeriejesj geplaatst voor de Corneliuskerk. Vanaf 20.00 uur zal de opening van het seizoen verder gaan bij Café Zaal D’r Bok waar topband Tonight een optreden zal verzorgen.

Na deze “elfde van de elfde” openingsdag staat een dag later, zondag 12 november, weer een volgende groot carnavals evenement op het “menu”  in Groeët Ghen Heij’. Het betreft dan de uitroeping, installatie en proclamatie van de nieuwe prinses ’23-’24 van Damesgarde de Geête. Zoals nagenoeg bekend, zonder verder in detail te treden, heeft deze nieuwe enthousiaste en charmante damesvereniging in 2022 een doorstart gemaakt. Het werd een groot succes met veel waardering met toegevoegd de opmerking dat iedereen weer blij was dat genoemde Damesgarde weer van grote toegevoegde waarde was en is voor de Vasteloavendsviering in Groeët Ghen Heij’, maar ook voor de aanverwante regio waar zij waar mogelijk aanwezig zouden.

Tijdens een geweldig verlopen happening, c.q. carnavalsmatinee op zondag 13 november 2022 werd Prinses Wendy I (van Oudenhoven-van Tilburg) uitgeroepen, geïnstalleerd en geproclameerd. Tot op heden ging ze dan ook voorop. Maar het is immers een vaststaand gegeven dat aan alles een einde komt. Dus ook aan de regeerperiode van prinses Wendy. Dit is dan zondag 12 november dan ook het geval.

Carnaval Heerlerheide
Aftredende prinses Wendy D.G. de Geete Heerlerheide

Het gratis toegankelijke proclamatie evenement vindt uiteraard plaats in narrentempel Cultureel Centrum Corneliushuis Heerlerheide. De aanvang is 16.11uur (zaal open 15.33 uur) met o.m. een geweldig live optreden van band VAUD. Op 19 januari 2024 is er, eveneens in het Corneliushuis, vanaf 19.11 uur receptie met muzikale ondersteuning van DJ Quin.

Redactie ParkstadActueel zal komende week aandacht schenken aan de Gala Avond van de ex-prinsen van de Bokkeriejesj. Proclamaties van C.V. Carboon, C.V. de CV Heks’n jäger en het komende 6×11 jarig bestaan van C.V. De Beeren Beersdal. 

Foto: Foto Kaldenbach  De Geête  De Bokkeriejesj

Redactie ParkstadActueel: hfd/eindredacteur Callie Steijaert