SCHUNCK Bibliotheek ontvangt subsidie voor Sjpruut Taalprogramma 2024-2026

SCHUNCK

SCHUNCK Bibliotheek heeft op 19 december 2024 een subsidietoekenning van gemeente Heerlen ontvangen voor het Sjpruut Taalprogramma. Dit is een onderdeel van het gemeentelijke actieprogramma Kansrijk van Start. Met deze subsidie kan SCHUNCK gezinnen blijven ondersteunen bij de vroege taalontwikkeling.

SCHUNCK voelt zich enorm gesteund door de gemeente in hun nieuw ontwikkelde aanpak. Sandra Uijlenbroek, Manager SCHUNCK Bibliotheek: “Onze inzet binnen het programma Kansrijk van Start is afgelopen periode geïntegreerd in ons bredere programma ‘Gezinsgericht Werken aan taal’. Dit programma is van groot belang om in contact te komen met kwetsbare gezinnen met een taalachterstand. We ondersteunen het gezin op een laagdrempelige manier en dragen hiermee bij aan een kansrijkere start voor het kind.”
SCHUNCK zet in op het belang van vroege taalontwikkeling. Zelfs al vóór de geboorte van een kindje. Vanaf vijf maanden zwangerschap tot het kindje twee jaar is wordt namelijk het fundament gelegd voor een goede taalontwikkeling en de daaruit voortkomende kansen in het leven. Zo werkt SCHUNCK preventief met ouders samen door ze de kracht van taal te leren kennen, in plaats van curatief op het moment dat er een achterstand wordt geconstateerd.
 
Miriam Jennekens (projectleider Kansrijk van Start binnen SCHUNCK): “We werken enorm hard aan een stevig netwerk van ketenpartners om ons heen waarmee we samen optrekken om een kansrijke start te bieden aan ieder kind. Voor het bieden van taalondersteuning aan gezinnen met jonge kinderen is er vanuit de bestaande wet- en regelgeving niet altijd voldoende mogelijkheid. Binnen ons taalprogramma kunnen wij die hulp nu wel bieden en zo willen wij in samenwerking met (zorg)partners dit hiaat opvullen. Met deze toekenning kunnen wij ons werk voortzetten.”

Foto en Tekst: SCHUNCK