Het Cultuurfonds Limburg investeert dit kwartaal met ruim € 250.000 in 58 cultuur- en natuurprojecten

Het Cultuurfonds Limburg

Cultuur en natuur in Limburg kregen in het vierde kwartaal van dit jaar een mooie impuls van het Cultuurfonds. Er werd met € 253.356 geïnvesteerd in maar liefst 58 kunst-, cultuur-, en natuurprojecten. Hieronder lichten we enkele opvallende projecten toe. De volledige lijst met toekenningen zie je via deze link 

https://www.cultuurfonds.nl/toekenningen?provincie=Limburg&vergaderdatum=2023-12-08

https://www.cultuurfonds.nl/toekenningen?provincie=Limburg&vergaderdatum=2023-11-24

INGEPAKT

In samenwerking met professionele gastacteurs, een regisseur, beeldend kunstenaars, bedrijven, schoolkinderen en vrijwilligers maken de theatergroep Theater Kleinkunst, creatieve ateliers en media-atelier van PSW/Gewoon Doen een kunstproject over het thema plastic afval en eigen verantwoordelijkheid. Het kunstproject bestaat uit een theatervoorstelling, een expositie van beeldende kunst en videokunst. 

De theatervoorstelling INGEPAKT wordt uitgevoerd van 30 mei tot en met 23 juni 2024 in de Mèrthal in Horst. 

Stichting PSW ontvangt een bijdrage van € 10.000.

Literair festival Opzich 

Samenwerkende partijen SCHUNCK, Parkstad Limburg Theaters, Boekhandel Van der Velde Van Dam en Stg. PANDA Collectief creëren een eigen Limburgs festivalpodium voor literatuur. Dit is een festival, van en voor de provincie, over taal en alle literaire uitdrukkingsvormen, in combinatie met podiumkunst. In een theatrale, laagdrempelige festivalsetting wordt op een experimentele manier onderzocht welke doelgroepen enthousiast zijn voor literaire uitingsvormen. Met het festival wil men lezers verbinden aan niet-lezers en andersom. Op 6 april 2024 vindt de eerste editie van ‘Opzich’ plaats te SCHUNCK en Parkstad Theater Heerlen.

Stichting SCHUNCK ontvangt voor dit festival een bijdrage van € 5.000.

Joseph Semah: Between Graveyard and Museum’s Sphere

Stichting De Domijnen ontvangt een bijdrage van € 7.000 voor de tentoonstelling ‘Between Graveyard and Museum’s Sphere’. Museum Het Nieuwe Domein heeft Joseph Sassoon Semah (1948 Bagdad) uitgenodigd om een hedendaags perspectief te bieden op onder andere de erfgoedstukken van de joodse gemeenschap in Sittard. In een tentoonstelling gaat hij in op de invloed van joodse iconografie op de hedendaagse westerse kunstgeschiedenis. Ballingschap, verloren cultuur, geschiedenis en traditie, identiteit en vriendschap vormen belangrijke thema’s. Naast nieuw werk zijn ook bruiklenen te zien van de werken van Joseph Sassoon Semah uit het Stedelijk Museum Amsterdam en Kunstmuseum Den Haag. Ondanks de verwijzingen is de tentoonstelling niet politiek of religieus van aard. Een uitgebreid educatief aanbod is samengesteld voor leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs. De tentoonstelling vindt plaats van 3 februari t/m 9 juni 2024 bij Het Nieuwe Domein in de museumruimtes voor Hedendaagse Kunst bij Ligne in Sittard. 

Over het Cultuurfonds

Het Cultuurfonds investeert elk jaar ruim 35 miljoen euro in cultuur en natuur. Dat geld gaat naar zo’n 3.500 projecten door heel Nederland, in het Caribisch deel van ons koninkrijk en in Suriname. Dat doen we met de bijdrage van de VriendenLoterij en Nederlandse Loterij, van onze schenkers en donateurs en samen met onze partners. Het Cultuurfonds Limburg is een van de twaalf provinciale afdelingen.

Foto en Tekst: Het Cultuurfonds Limburg