Extinction Rebellion houdt massa actie tegen privéjets bij MAA tijdens de TEFAF

Extinction Rebellion

Extinction Rebellion (XR) zal op zaterdag 9 Maart, tijdens de eerste dag van de TEFAF in Maastricht, een massa-actie houden bij Maastricht Aachen Airport (MAA) voor een verbod op privéjets. 

MAA faciliteert relatief veel privévluchten, gemiddeld landen er 3 tot 4 per dag. Tijdens de TEFAF zijn het er zelfs zo’n 200 in een week. Het aantal privévluchten op MAA is de afgelopen jaren enorm gestegen, dit is erg zorgwekkend. Een substantieel deel van de privéjets die vertrekken vanuit MAA zijn ultrakorte vluchten, zoals naar Amsterdam, Brussel, Luik en Eindhoven. Afstanden en bestemmingen die prima per trein te doen zijn dus. Privéjets zijn elitair en excessief vervuilend, 5 tot 7 keer meer dan een gemiddelde lijnvlucht, en nog vele malen vervuilender dan de auto of de trein. En via de fossiele subsidies dragen wij allen bij aan deze vervuilende hobby van de rijken.

Schiphol en Eindhoven Airport hebben al aangekondigd om privéjets te gaan verbieden. Het is bizar dat MAA nog niets wil weten van een verbod op deze vervuilende hobby van de elite. Tijdens een gesprek met XR heeft de CEO van MAA aangegeven privéjets niet te willen verbieden omdat zij verwachten dat deze sector binnen de luchtvaart het makkelijkst verduurzamen is; dit is een vertragingstechniek om nu geen beleidsverandering te hoeven doorvoeren. Het uitfaseren van privéjets op fossiele brandstoffen niet zal gebeuren op korte of middellange termijn, een eventuele transitie naar duurzamere privéjets zal juist versnellen als privéjets op fossiele brandstoffen worden verboden.

De duurzame (elektrische) vliegtuigen, waar MAA en Schiphol mee schermen, zijn sowieso ook nog in geen velden of wegen te bekennen. Sterker nog, op dit moment worden vooral extreem vervuilende (en overlast-gevende) vliegtuigen als Boeing-747’s aangetrokken om de verlieslijdende cijfers nog enigszins te compenseren. Hier zie je ook weer de schadelijke en schandelijke luchtvaart-lobby en de gebruikelijke greenwashing.

Daarom komen wij in actie. Wij eisen: MAA, verbied privéjets!

Foto en Tekst: Extinction Rebellion Maastricht