Dinsdag 16 januari: Lezing Tussen Waddenzee en Weser. Natuurgebieden rondom Oldenburg en Bremen door Olaf Op den Kamp.

IVN Kerkrade

Op dinsdag 16 januari verzorgt Olaf Op den Kamp een lezing met als titel “Lezing Tussen Waddenzee en Weser. Natuurgebieden rondom Oldenburg en Bremen”. In de omgeving van Oldenburg, aan de Duitse Waddenkust, liggen prachtige oerbossen met geknotte Haagbeuken, oeroude eiken en veel Hulst. Het gaat om onder meer Urwald Hasbruch bij Hude, het Neuenburger Urwald bij Neuenburg en de Urwald Baumweg bij Ahlhorn.

Ze vormen het biotoop voor bosvogels als Bonte vliegenvanger, Gekraagde roodstaart en allerlei soorten spechten. In het verleden werden ze gebruikt om vee te weiden, het waren zogenaamde Hudewälder. Bij Ahlhorn liggen daarnaast ook vele vijvers die gebruikt werden en worden voor het kweken van vissen. Deze lokken op hun beurt weer allerlei bijzondere watervogels als Brilduikers aan.
Langs de Jadebusen, een deel van de Waddenzee nabij Wilhelmshaven, liggen allerlei bijzondere kweldergebieden met planten als Engels gras, Melkkruid, Zee-aster en veel vogels, waaronder Tureluurs, Rotganzen en Drieteenstrandlopers. Een fraai gebied zijn de Langwarder Außengroden waar het wad door plankierenpaden begaan kan worden. Bij Sehestedt ligt zelfs een uniek buitendijks hoogveengebied met typische hoogveensoorten als Veenpluis en Kleine veenbes.
Het binnenland ligt op de overgang van veen naar zand. Hoogveenrelicten met Zonnedauw en libellen, wisselen af met heidevelden met Hunebedden. Langs de Weser liggen rietvelden, ooibossen met Spindotterbloemen en graslanden vol Kievitsbloemen. We maken ook enkele cultuurhistorische uitstapies, bijvoorbeeld naar de kunstenaarskolonie Worpswede, bekend door Otto Modersohn en Paula Modersohn-Becker, de oude Hanzestad Bremen en Oldenburg. In Oldenburg vinden we een prachtig Schlosspark en een mooie botanische tuin. In het Ammerland liggen diverse parken waar rododendrons te zien zijn, deze bestaan al tientallen jaren en de struiken zijn daardoor deels boomhoog uitgegroeid. Deze lezing is een voorbereiding op een reis naar Bremen en Oldenburg van 27 april tm 5 mei 2024 onder onze leiding.
Aanvang: 20.00 uur in het Sjevemethoes, Sint-Pieterstraat 3 te Kerkrade-Chevremont.

Foto en Tekst: IVN Kerkrade