Zaterdag 13 januari: Watervogelexcursie naar Koningssteen en bezoek aan Thorn.

IVN Kerkrade

Op zondag 13 januari bezoekt IVN Kerkrade onder leiding van Olaf Op den Kamp en Erik Macco het natuurontwikkelingsterrein Koningssteen bij Thorn. Dit is een van de oudste natuurontwikkelingsprojecten die langs de Grensmaas werd uitgevoerd.

Het gebied gaat naadloos over in het Belgische natuurgebied Kollegreend. De nabijheid van België is hier goed te merken aan de aanwezigheid van diverse grenspalen. Het gebied bestaat uit ruige graslanden, struwelen en een oud wilgenooibos. Dit ooibos behoort tot de oudste ooibossen langs de Grensmaas. De invloed van de Bever en van diverse soorten spechten is hier al goed merkbaar. Een kudde Gallowayrunderen en een groep Konikpaarden zorgen ervoor dat de vegetatie in de open gebieden enigszins open blijft en zorgen zo voor leefgebied voor allerlei andere organismen. We wandelen over de landtong tussen de Maasplassen in de richting van de Maas en kijken uit naar de watervogels. Tijdens de winter maken veel watervogels uit Noord-Europa gebruik van de Maasplassen om hier te overwinteren. Dit zijn onder meer grote groepen Kuif- en Tafeleenden, Brilduikers, Grote zaagbekken en Wintertalingen. Ook verzamelen zich hier vaak grote groepen ganzen, waaronder de Kolganzen die helemaal uit Noord-Europa zijn komen afzakken om hier, in het voor hun relatief milde klimaat, de winter door te brengen. In de graslanden lopen Grote zilverreigers en Blauwe reigers rond, op zoek naar een lekker hapje in de vorm van een Veldmuis of een Mol..
Na afloop van de 8 km lange wandeling brengen we een bezoek aan het witte stadje Thorn met zijn prachtige huizen en abdijkerk. Natuurlijk zoeken we ook een caféetje op om bij een dampende kop chocomelk na te praten over de excursie. Denk aan stevige wandelschoenen of laarzen, een verrekijker en eventueel een lunchpakketje. Wanneer u mee wilt op deze excursie verzoeken we u om zich aan te melden via ivn.kerkrade@gmail.com. Het vervoer naar Thorn gebeurt door middel van carpoolen, we verzoeken de passagiers om een bijdrage van € 5,00 per persoon.
Leiding: Olaf Op den Kamp.
Vertrek: 8.30 uur parkeerplaats achterzijde station Hambosweg, einde rond 16 uur.

Foto en Tekst: IVN Kerkrade