Gardetreffen Munstergeleen

Honderden gardisten uit Nederland en Duitsland zijn op zondag 28 januari te gast in Munstergeleen. Daar vindt het 30e Euregionaal Gardetreffen plaats, waaraan meer dan twintig gardes deelnemen. Gastheer is de Munstergarde 1202 die dit jaar zijn 1×11-jarig bestaan viert en in de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een vaste waarde in het Munstergeleense carnaval.

Gardetreffen Munstergeleen

Verbroedering

Het gardetreffen wordt georganiseerd onder auspiciën van de F.E.G., de Federatie Euregionale Gardes, waarbij ook de Munstergarde 1202 is aangesloten. Elk jaar neemt een andere garde de organisatie van het treffen op zich.  Een gardetreffen is vooral bedoeld als verbroederingsfeest. Gardes fungeren in het carnavalsseizoen als ‘het bewakingskorps’ van de prins. ,,We zijn er het hele jaar voor de prins, een dag per jaar is voor onszelf”, zo verwoordt F.E.G.-secretaris Ruud Looijen de bedoeling van het gardetreffen. 

Optocht

Naast het verbroederingsprogramma in het plaatselijke gemeenschapshuis ’t Trefpunt paraderen de honderden deelnemers ook door Munstergeleen. De optocht onder begeleiding van diverse muziekkorpsen en zaate hermeniekes begint om 14 uur. De optochtroute is als volgt: Pancratiusstraat (opstellen), Kerkstraat, Foniëlsweg, Europastraat, Geleenstraat, PC Houbenstraat, Geleenstraat, Peterstraat, Overstraat, Kerkstraat, Pancratiusstraat (ontbinding). Op de Peterstraat zal een defilé worden gehouden ter hoogte van de huisartsenpraktijk (het oude gemeentehuis). Het defilé zal worden afgenomen door onder anderen burgemeester Hans Verheijen van Sittard-Geleen en het bestuur van de Federatie
Euregionale Gardes (F.E.G.).

Gardetreffen Munstergeleen

Jubileum

De organiserende Munstergarde 1202 werd opgericht in 2013, 11 jaar geleden. Initiatiefnemer is oud-prins en oud-vorst Nico Bemelmans. Het jaartal achter de naam van het jubilerende gezelschap dat momenteel zeven gardisten telt, verwijst naar het jaartal waarin de naam Munstergeleen voor het eerst in schriftelijke bronnen opdook. In de elf jaar van zijn bestaan is de garde uitgegroeid tot een vaste waarde in het Munstergeleense carnaval. Het groepje van 4 mannen dat destijds klein begon in zelfgemaakte uniformen is nu uitgegroeid tot een volwaardige garde. Het zevental of een afvaardiging daarvan is present bij alle belangrijke evenementen in het carnavalsseizoen. 

De Munstergarde 1202 is aangesloten bij de F.E.G., de Federatie Euregionale Gardes.

Foto en Tekst: V.V. Haverbüle