Stichting De Positieve Stad heeft samen met cultuurmakers en jongeren uit Brunssum een tentoonstelling gerealiseerd tijdens project Van de straat… Voor de stad.

De positieve stad

Stichting De Positieve Stad is begin 2023 gestart met project Van de straat… Voor de stad. Een sociaal-cultureel project waarmee jongeren in Brunssum samen met professionele cultuurmakers hebben gewerkt aan een documentaire, muziek, fotografie en een videoclip over jong zijn in Brunssum. Het betrekken van de jonge bewoners en het stimuleren van hun ontwikkeling heeft in het proces centraal gestaan. De creatieve resultaten worden binnenkort middels een tentoonstelling gepresenteerd in Brunssum-Centrum.

Van de straat… Voor de stad

In samenwerking met Gemeente Brunssum, het lokale jongerenwerk van CMWW en met betrokkenheid van diverse partners uit het jeugddomein van Brunssum heeft De Positieve Stad sinds januari 2023 contact gelegd met jongeren in Brunssum.

Samen zijn er diverse activiteiten georganiseerd. Er zijn street art workshops en participatieve fotoshoots georganiseerd, en tevens is er aangesloten bij activiteiten van het straathoekwerk. Gedurende het proces is er met diverse jongerengroepen gesproken over hoe het is om jong te zijn in Brunssum, waarbij het is opgevallen dat er mogelijk een kloof is tussen jong en oud.

Tijdens vervolgactiviteiten is er samengewerkt met de jongeren aan muziek, een documentaire en een videoclip vanuit de belevingswereld van de deelnemende jongeren. De hoofdvraag van de creatieve resultaten betreft: Is er een kloof tussen jong en oud? De jongeren hebben hierover hun gedachten met de cultuurmakers gedeeld.

Om het antwoord van de jongeren op deze vraag aan een breed publiek te tonen, is er een tentoonstelling gerealiseerd in Brunssum-Centrum, waarin de documentaire van cinematograaf Nazil Ramovic en fotografie van Hendrik Kroese centraal staan. De tentoonstelling is te bezichtigen op zondag 25 februari, zaterdag 2 maart en zondag 3 maart van 12:00 uur – 17:00 uur op Kerkstraat 85 te Brunssum-Centrum.

Tijdens de tentoonstelling is er een randprogrammering gerealiseerd met diverse activiteiten, te weten: Live street art op zondag 25 februari; de mogelijkheid om in gesprek te treden met jongeren op zaterdag 2 maart; een graffiti t-shirt workshop op zondag 3 maart.

Alle geïnteresseerden zijn van harte welkom om een kijkje te komen nemen tijdens deze dagen.

We zouden graag media-aandacht schenken aan de tentoonstelling en het zou fantastisch zijn als jullie daarbij willen helpen. Tevens zal er voor het college van B&W, de raad van de Gemeente Brunssum, de partners van het project, evenals de participerende jongeren een besloten opening plaatsvinden op zaterdag 24 februari om 11:00 uur. Hiervoor nodigen we graag lokale media uit.

Het project is financieel ondersteund door Gemeente Brunssum, VSB Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en Postcode Loterij Buurtfonds.

Foto en Tekst: Stichting De Positieve Stad