D’r Jroeëse Tsóg van stadsprins Boris I trekt door Kerkrade 

Kerkrade

Op carnavalsmaandag 12 februari  2024 trekt voor de 79e keer  ‘d’r Jroeëse Tsóg’ door Kerkrade onder het motto “Vier ‘t Leëve” . Het  belooft weer een grootse, lange en kleurrijke optocht te worden. 153 aintseljengere, groepen, muziekgezelschappen en bonte praalwagens hebben zich aangemeld. Dit jaar nemen 4500 Vasteloavendsjekke deel. 

De grote groepen met schitterende, kleurrijke kostuums beloven weer een groots spektakel. De meelopende  muziekgezelschappen zullen  voor de nodige ‘Sjtiemmoeng’ zorgdragen. En de in grote getale aanwezige ainsteljengere, meer dan 25,  zullen hun spitsvondige, humoristische acts opvoeren. 

Kleine routewijziging in Chevremont

Vanwege recente wegreconstructies op de kruising van de Nassaustraat met de Chevremontstraat, zal de optocht  1 straat verder naar links afbuigen de Toupsbergstraat in, en daarna weer direct links de Nassaustraat in. Verkeer vanuit Toupsberg en de Vink wordt omgeleid via de Schepenenstraat.

Vertrek om 11.11 uur 

De grote optocht vertrekt dit jaar wederom om 11.11 uur vanaf de Bleijerheidestraat (startpunt hoek met Vroenstraat) en trekt dan via de Kruisstraat, O.L. Vrouwestraat, Zonstraat, St. Pieterstraat, Toupsbergstraat, Nassaustraat, Koestraat, Niersprinkstraat, Koninginnestraat, Oranjestraat en Hoofdstraat naar de Markt om daarna voorbij de Hamboskliniek te trekken. De ontbinding is voorbij de Hambos in de Kapellaan/Casper Sprokelstraat. Gelet op het aantal groepen zal naar verwachting de laatste groep daar rond 17.22 uur arriveren. 

Route autovrij

Bewoners aan de genoemde straten worden vriendelijk verzocht hun auto’s te verplaatsen en niet langs de optochtroute te laten staan. De bewoners van het Dr. Ackensplein, Bleijerheidestraat, Ursulastraat, Antoniusstraat  en de Voorterstraat worden erop geattendeerd dat de diverse groepen, wagens etc. zich in die straten zullen opstellen. Uiteraard zullen de verkeersregelaars de gehele route op een veilige manier verkeersvrij maken.

Prijsuitreiking Markt

Na afloop van de optocht zullen op de Markt 8 prijzen worden toegekend aan de origineelste aintseljenger, mooiste 3 groepen zonder en met praalwagen en een overall prijs. Daarna kan gezellig worden nagenoten van de optocht tijdens de door d’r Kirchröadsjer Sjpaskloeb SjunJek  georganiseerde afterparty op de Markt.

Kingertsóg

Op carnavalszaterdag 10 februari 2024 trekken vanaf 13.11 uur de Kerkraadse basisscholen door de binnenstad in een groots kleurenspektakel. Zo’n 2500 kinderen en ouders leggen de volgende route af: Ambachtstraat, Hoofdstraat, OL Vrouwestraat, Niersprinkstraat, Koniginnestraat, Oranjestraat, Hoofdstraat en ontbinding op de Markt, alwaar schoolprins Finn I d’r Joep voorziet van zijn carnavals-oufit. Het opstellen van de groepen zal gebeuren op het Old Hickoryplein en de Ambachtstraat.

Foto: Peter Trompetter Fotografie
Tekst: KVV 1936