Samenwerking kwaliteit van water en waterbeheer te garanderen.

Parkstad Limburg

V.L.N.R. Joyce Nelissen (WML), Bart Smeets (sytadsregio Parkstad Limburg), Josette van Wersch (Waterschap Limburg

Stadsregio Parkstad Limburg, Waterschap Limburg en Waterleidingmaatschappij Limburg tekenen samenwerkingsovereenkomst om afgestemd en kwalitatief goed waterbeheer te organiseren en te waarborgen in de ‘werkregio Parkstad’. 

 

Integrale afweging waterbeheer onderdeel bij ruimtelijke ontwikkelingen

Water en de loop ervan houdt zich niet aan bestuurlijke grenzen. Bij het plannen van ruimtelijke ontwikkelingen is het daarom belangrijk om hier, vanuit regionale samenwerking, het water- en bodemsysteem integraal bij te betrekken. Daarom hebben de partijen die samen ‘werkregio Parkstad’ omvatten hiertoe een samenwerkingsovereenkomst afgesloten. De ‘werkregio Parkstad’ wordt gevormd door de gemeenten Beekdaelen, Brunssum, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Simpelveld en Voerendaal, die samenwerken vanuit Stadsregio Parkstad Limburg, en het Waterschap Limburg en de Waterleidingmaatschappij Limburg.

Op deze manier wordt de kwaliteit van het water en het waterbeheer bij ruimtelijke ontwikkelingen geborgd, ook in de zin dat ook klimaatadaptatie en daaraan gerelateerde relevante beleidsterreinen en thema’s meegewogen en meegenomen worden.

Ondertekening Samenwerkingsovereenkomst

Op woensdag 31 januari is door Bart Smeets (plaatsvervangend voorzitter Bestuurscommissie Ruimte en Mobiliteit), Josette Van Wersch (namens het Dagelijks Bestuur van het Waterschap Limburg / WL)) en Joyce Nelissen (directeur-bestuurder Waterleidingmaatschappij Limburg / WML) de samenwerkingsovereenkomst van de Werkregio Parkstad ondertekend. Daarmee is de bestuurlijke samenwerking tussen deze partijen op het gebied van water en klimaatadaptatie bekrachtigd. Het regiobureau van de Stadsregio Parkstad Limburg vervult per 1 januari jongstleden een coördinerende rol binnen de ‘werkregio Parkstad’. Daardoor kunnen we nu nog beter de samenwerking en integraliteit opzoeken met de andere (ruimtelijke) opgaven waar we in regionaal verband aan werken, zodat de drie watersystemen in onze regio (Geleenbeek, Geul en Worm) klimaatbestendig en robuust worden ontwikkeld.

Foto en Tekst: Parkstad Limburg