Gemeente Gulpen-Wittem

Dit jaar wordt de Orde van de Kiebeukel toegekend aan de heer Bert Mertens van carnavalsvereniging De Baagratte uit Nijswiller. Sinds 1978 reikt de gemeente Gulpen-Wittem de Orde van de Kiebeukel uit aan personen die zich voor de plaatselijke carnaval verdienstelijk hebben gemaakt.

De heer Mertens is inmiddels 3×11 jaar lid van carnavalsvereniging ‘De Baagratte’. Bert is prins geweest in het jaar 1988. Carnaval staat bij Bert hoog in het vaandel. Zodoende nam hij na zijn regeerperiode het stokje van de toenmalige voorzitter over, tot 2010. CV de Baagratte bestaat inmiddels 5×11 jaar. Onder zijn voorzitterschap werden verschillende jubilea gevierd waaronder 3×11 jarig bestaan van de  jeugdcarnavalsvereniging De Baagratte en 4×11 jaar carnavalsvereniging De Baagratte. Aan het laatste jubileum (4×11 jaar) denk hij met veel genoegen terug. Het feest werd destijds gezamenlijk georganiseerd met SV Nijswiller. Sommige uitspraken staan nog in zijn geheugen gegrift “Het bier in de biertanks zakt wel érg snel…” (Er was lichtelijke paniek dat er te weinig bier zou zijn).

Mede dankzij alle inspanningen van Bert was er in Nijswiller jaarlijks weer een ‘Vos in het hol’ te vinden. Dat betekende dat de (grote) uitdaging om nieuwe hoogheden te vinden die wilden regeren over het Baagrattenrijk weer tot een succesvol einde was gebracht. Voor de volle 100% wist Bert zich altijd in te zetten voor de vereniging. Hij werd gesteund door zijn echtgenote Ria. Hij hielp met de organisatie van de carnavalszitting. Ongeacht wát er moest gebeuren, voor- of achter de schermen, Bert wist er raad mee. Bert was een strenge voorzitter die ervoor zorgde dat de vereniging altijd goed in het daglicht stond. De kostuums behoorden altijd in topvorm te zijn én te zitten. Dus: géén ratten, lampjes, of speldjes op de jas. Mutsen goed op het hoofd, jassen aanhouden. Daarbij kregen de leden alle vrijheid om zich goed te amuseren. Geen vereniging waarin de leden zich strak aan regels moet houden, maar een vereniging die zich thuis voelt in het carnavalsfeest van Limburg. Met zijn tomeloze inzet en de hulp van een aantal andere dorpsgenoten heeft Bert de continuïteit van de vereniging en daarmee de carnaval in Nijswiller gewaarborgd. 

Gelet op de vele verdiensten die Bert voor de carnaval voor de gemeenschap van Nijswiller heeft verricht ontvangt hij uit handen van burgemeester Ramaekers-Rutjens op zaterdag 10 februari de Orde van de Kiebeukel.

Bron: Gemeente Gulpen-Wittem