Een reis van zelfontdekking: van grijze muis tot finaliste van Miss Beauty of Limburg

Mijn naam is Bowien, ik ben een 24-jarige studente en ik woon in Brunssum. Als voormalige ‘grijze muis’, was ik nooit het typische ‘meisje-meisje’. Mijn jeugd draaide om knutselen met meiden, voetballen met jongens, spelletjes spelen en zelfs het bouwen van treinsporen in de woonkamer met mijn broertje. Barbiepoppen waren nooit mijn favoriet. Naarmate ik ouder werd, kreeg ik wel interesse in oogmake-up, maar rokjes en jurkjes waren niks voor mij. In mijn vrije tijd vond ik het leuk om te zwemmen. Ook heb ik jaren piano gespeeld en langere tijd geturnd. Op de middelbare school ging ik vooral in de bovenbouw meer om met jongens. Tijdens een schoolopdracht in de stad kreeg ik een folder van een casting van een modellenbureau in mijn handen gedrukt. Ik was 17 en op dat moment meer een ‘grijze muis’ die niet wilde opvallen tussen de rest. Bovendien zag ik mijzelf ook niet als model. Naar de casting kon ik helaas niet gaan, omdat ik het te druk had met studeren voor een proefwerkweek. Wel ben ik altijd nieuwsgierig gebleven naar hoe de ervaring zou zijn geweest. Na mij middelbareschooldiploma ben ik gaan studeren aan de Universiteit van Maastricht en nam ik mijn eerste bijbaantje bij Hendriks Bloemen. In mijn vrije tijd speelde ik softball en fitneste ik. Twee jaar later brak de coronapandemie uit. Tijdens de lockdown begon mijn liefde voor fashion en wilde ik mijzelf graag ontwikkelen op meerdere vlakken. Doordat de educatie nu alleen online plaatsvond, verviel mijn reistijd naar de universiteit waardoor ik meer tijd overhield. Naast mijn bijbaan en studie begon ik een tweede studie en nam ik nog een bijbaan bij Volvo Biermans. Daarnaast vond ik veel plezier in het maken van foto’s en het promoten van mode van (web)winkels. Hierin kon ik mijn liefde voor kleding en creativiteit kwijt.

Nu, zeven jaar nadat ik de castingfolder had gekregen, wilde ik toch een uitdaging aangaan die geheel buiten mijn comfortzone ligt: deelnemen aan een missverkiezing. Bij een missverkiezing gaat het zeker niet alleen om het uiterlijk. Jouw inzet, unieke innerlijk en waar je voor staat tellen gedurende het traject net zo veel mee. Voor iemand die moeite heeft om centraal te staan in een groot publiek, is het in de spotlights staan een enorme uitdaging. Vroeger zag ik bijvoorbeeld heel erg op tegen het geven van presentaties, waarbij alle ogen op jou gericht staan en je beoordeeld wordt. Op de middelbare ben ik ook wel eens dichtgeklapt tijdens het geven van een presentatie. Dit overkwam mij ook bij mijn mondeling Engels, een moment waar het al helemaal niet uitkomt natuurlijk. Ik zakte toen het liefst door de grond. De deelname aan Miss Beauty zag ik als een mogelijkheid om te werken aan mijn zelfverzekerdheid en mijn houding ten opzichte van een publiek te verbeteren. Ik hoop hiermee een boodschap beter over te kunnen brengen aan anderen. In de toekomst komt dit natuurlijk ook van toepassing.

Ook vind Ook vind ik het heel erg leuk om te shooten! Samen met onze verkiezingsfotograaf Kevin Jeukens en René Leenders heb ik mooie shoots mogen doen. De focus van deze verkiezing ligt niet uitsluitend op verzorgd uitzien. Dit traject naar de kroon leert je ook om voor jezelf op te komen, om te gaan met soms harde feedback en stevig in je schoenen te staan. Zo heb ik tijdens het traject afstand gedaan van het vereiste om nepwimpers te dragen, omdat dit te ver van mijn persoon afstaat. Daarnaast wil ik ook aan andere meiden de boodschap overbrengen dat het niet nodig is om, vooral op jonge leeftijd, al je onzekerheden medisch te verhelpen om jezelf te (leren) accepteren. In mijn optiek kun je met kleding, jouw uitstraling of een natuurlijke make-up look juist jouw sterke punten accentueren, zonder dat je écht iets aan je eigen lichaam verandert. Ook dit leer je in dit traject, doordat je moet variëren in je looks zonder dat je jezelf hierbij verliest. Meiden hebben over het algemeen de neiging zichzelf met anderen te vergelijken. Tijdens het traject leer je vooral jezelf te zijn en dat je je daarmee het meest van anderen onderscheidt. Dit is niet makkelijk als er nog 30 knappe meiden om je heen staan met ook het zelfde doel voor ogen: het winnen van Miss Beauty of Limburg.

Van deze strijd valt overigens weinig te merken. Iedereen zit in hetzelfde schuitje: we gaan allemaal super leuk met elkaar om en we supporten elkaar! De concurrentiestrijd is naar mijn idee het meest aanwezig op de catwalk en bij de challenges. Dit zijn momenten waarbij je je wilt onderscheiden van de rest en die je wilt winnen om wat meer puntjes bij de jury te sprokkelen. Ook leer je omgaan met verschillende soorten lieve en prachtige meiden, met ieder hun eigen emoties en manier van doen en laten. We zetten ons samen in voor de Linda Foundation, die arme gezinnen in Nederland een hart onder de riem steekt door hen (tijdelijk) een verlichting van geldzorgen te geven. Tevens staat ieder van ons voor een thema omtrent de wereld, waarover we bij anderen bewustwording willen creëren. Mijn keuze is gevallen op groene energie. Groene energie is een uiting van mijn interesse in duurzame technologie en mijn wens om anderen te betrekken bij het beschermen van onze natuur en planeet. Deze missverkiezing is voor mij meer dan een wedstrijd; het is een reis van zelfontdekking, empowerment en een kans om een positieve impact te hebben op de wereld om me heen. En wie had dat gedacht, toen ik als ‘grijze muis’ mijn schooltijd doorbracht?

Zou u ook een bijdrage willen doen aan het Linda Foundation? Dit kan middels een donatie op mijn donatiepagina van het Linda Foundation: https://www.actievoorlindafoundation.nl/fundraisers/bowien-boltze. Ook is het mogelijk om op mij te stemmen! Een stem kost €1,25 waarvan 20% naar het Linda Foundation gaat: https://missbeautynetherlands.com/product/beauty-bowien/. Alle kleine beetjes helpen, samen maken we het verschil!

Foto’s: Kevin Jeukens en René Leenders