Laatste kans: ‘Levenslang: 10 jaar David Bade in Heerlen’ nog een paar weken te zien bij SCHUNCK Museum

SCHUNCK
SCHUNCK Museum viert een decennium aan kunst en verbinding met de tentoonstelling Levenslang: 10 jaar David Bade in Heerlen. Deze expositie, die sinds 12 november te zien is bij SCHUNCK in Heerlen, gaat zijn laatste weken in. Tot en met 10 maart 2024 kan er nog genoten worden van de kleurrijke kunstwerken, het interactieve aspect van de minigolfbanen en het bijbehorende culturele randprogramma. 
Beeldend kunstenaar David Bade sloot in 2013 een onconventioneel verbond met Heerlen. Hij beloofde een levenslange toewijding aan de stad. Dit onder de naam David Bade tekent Heerlen onder de tafel. In de afgelopen tien jaar legde hij (mensen van) de stad vast in expressionistische lijnen en kleuren. Levenslang: 10 jaar David Bade in Heerlen vertelt met werken, variërend van verfijnde houtskooltekeningen tot levendige, geschilderde groepsportretten en driedimensionale installaties, intieme verhalen van individuen en gemeenschappen.

Levenslang biedt bezoekers niet alleen kijkgenot, maar geeft hen ook een unieke ervaring om letterlijk van emotie naar emotie te golfen op speciaal gebouwde minigolfbanen. Van ‘Boos’ met een racket tot ‘Blij’ op een wipwap, elke baan is doordrenkt met symboliek. Deze speelse presentatievorm sluit naadloos aan bij Bade’s thema van ontmoeting en betrokkenheid. De museumzaal van SCHUNCK is getransformeerd tot een levendig en dynamisch geheel dat bezoekers uitnodigt om deel te nemen, te spelen en de verschillende emoties te ervaren die door de werken worden opgeroepen.

Frictions Festival 
Gedurende de tentoonstelling is de eerste editie van Frictions Festival gestart, een gratis publieksprogramma met optredens, workshops en discussies. Het festival, doordrenkt van samenwerkingen met lokale initiatieven, maatschappelijke organisaties en creatieve groepen in Heerlen, benadrukt verbinding en community – geheel in de geest van Bade. Op 22 februari en 7 maart staan nog twee edities van Frictions op het programma. Tijdens de februari-editie, die in samenwerking met Outpoet wordt vormgegeven, wordt SCHUNCK Museum voor één avond omgedoopt tot poppodium. Muzikale optredens van Mt. Atlas, Housepainters en Saint Pierre presents: 273, in combinatie met creatieve makers als kashka, Roy “Boy” Aldi en beatrice pittman garanderen een verrassende avond. De Frictions editie in maart wordt georganiseerd in samenwerking met KoolCult. Verdere info over de maart-editie volgt op schunck.nl.
SCHUNCK
Sociaal betrokken 
David Bade tekende in zijn project groepen als Pink Peril Roller Derby en breakcrew Heerlen Fucking City: exemplarisch voor zijn streven naar het vastleggen van positieve clubs en gemeenschappen. Deze samenwerkingen zijn niet alleen kunstzinnig, maar vormen ook een wezenlijk onderdeel van Heerlens levendige gemeenschap. Bade heeft met zijn projecten in samenwerking met Mondriaan GGZ een diepgaande impact gehad. Hij heeft niet alleen kunst naar de gemeenschap gebracht, maar ook waardevolle dialogen over mentale gezondheid geopend. Een herinnering aan het feit dat kunst niet alleen een visuele ervaring is, maar een krachtig instrument voor duurzame sociale verandering.
In de laatste twee weken van de tentoonstelling zal David Bade samen met cliënten en medewerkers van Mondriaan GGZ een van de minigolfbanen uitbreiden en voltooien. Dit gebeurt tijdens openingstijden van de tentoonstelling. Het publiek kan zo getuige zijn van het maakproces.
Kijk voor meer informatie op schunck.nl.
Foto en Tekst: SCHUNCK