Harmonie St. Caecilia Hoensbroek

Het Teuntje is een onderscheiding die sinds 2003 door Harmonie St. Caecilia Hoensbroek wordt uitgereikt aan een persoon of een groep die zich verdienstelijk maakt of heeft gemaakt voor de Hoensbroekse samenleving en die Hoenbroek op een positieve wijze uitdraagt. Voorzitter Theo Kleiweg van Harmonie St. Caecilia Hoensbroek zal deze onderscheiding met oorkonde op zaterdag 9 maart 2024 in de harmoniezaal van Hotel-Café Amicitia aan de Markt in Hoensbroek aan de Heemkundevereniging van Hoensbroek uitreiken. 

Harmonie St. Caecilia vindt het van groot belang dat Hoensbroek in ieder opzicht positief wordt uitgedragen. Daarom is zij al 20 jaar geleden overgegaan tot het uitreiken van het Teuntje, een in brons gegoten varkentje, ontworpen door Lia Brans. Het varkentje staat symbool voor de bekende markt (met vooral veel varkens) ter ere van het naamfeest van Antonius-abt. “Een symbool dat met trots ontvangen wordt”, zoals Bernhard Grothues het ooit mooi heeft beschreven in het Hoensbroekse tijdschrift voor Heemkunde.

Dit jaar is de keuze gevallen op de Heemkundevereniging. Hoensbroek kent een rijk verleden, niet alleen rondom ons prachtige kasteel, maar zeker ook het verenigingsleven. Onze Teunisdrager van 2024, de Heemkundevereniging, is een relatief jonge vereniging in ons Hoensbroek maar heeft haar sporen al verdiend en is niet meer weg te denken. Zij hebben zich ten doel gesteld om het verleden van Hoensbroek te bewaren, te documenteren en vooral levend te houden! Dat doen ze onder meer door hun veelgelezen verenigingsblad, Oos Gebrook, de nieuwsbrief en het uitgeven van boeken, maar zeker ook door het organiseren van tentoonstellingen en wandelingen en het bewaren van oude foto’s. Zo ook die van de harmonie! 

In het verleden ging het Teuntje al naar Bernhard Grothues, Jan Creusen, Jac Giesen, Sjef Diederen, Math Mertens, No Moonen, Duo Oetgesjlaope, Piet Mertens, Gerrit Koenen, Driek van ’t Hoofd, Jan L’Ortye , Ivo Rosbeek, de Vriendenkring, Jo Coenen, Sjtadsvastelaovesvereniging CCH, Franz Jozef Breuer en Paul Tans. In 2020 en 2021 werd het Teuntje niet uitgereikt in verband met de pandemie. In 2022 werd het Teuntje uitgereikt aan July Vijgen en in 2023 aan Wim van Straten.  

Bestuur en leden van de harmonie nodigen u van harte uit om bij de uitreiking van het Teuntje op 9 maart aanstaande aanwezig te zijn. De uitreiking vindt plaats tijdens het Teunisfeest in de Harmoniezaal van Hotel-Café Amicitia aan de Markt in Hoensbroek. De feestavond begint om 20.00 uur. 

Bron: Harmonie St. Caecilia Hoensbroek