Degradatiekraker in Sportpark Bleijerheide

KVC Oranje ontmoet oude bekende Leonidas Wolder

KVC Oranje ontvangt komende zondag Leonidas W. uit de Maastrichtse wijk Wolder. Het betreft een confrontatie met voor beide ploegen grote belangen. Leonidas staat op de laagste plek van de ranglijst die aan de eindstreep recht geeft op directe handhaving en zal dus niet willen zakken, of beter, graag omhoog klimmen. KVC Oranje staat momenteel voorlaatste hetgeen rechtstreekse degradatie zou impliceren. Men moet zich dus vooralsnog richten op de nacompetitie. Daartoe moet er gewonnen worden, liever vroeg dan laat.

De pakweg afgelopen 15 jaar kruisten KVC Oranje en Leonidas 11 keer de sportieve degens met elkaar. Soms waren de teams gelijkwaardig, andere keren minder of niet. In het seizoen 2008-2009 bijvoorbeeld werd het in Wolder 0-0, terwijl KVC Oranje thuis met 1-0 aan het langste eind trok.

Een jaar later vond het misschien wel meest memorabele treffen plaats. Nadat Leonidas in Maastricht met 4-1 had gewonnen, troffen de ploegen elkaar tegen het eind van het seizoen in Bleijerheide in een tweestrijd om het kampioenschap. Die wedstrijd trok veel aandacht. Ruim 500 toeschouwers kwam erop af en L1-televisie, onder leiding van Maurice de Heus, registreerde het gebeuren feilloos, inclusief de gang van zaken in de gezellig gevulde kantine. Het tweede elftal van Leonidas -eerder die dag kampioen geworden- arriveerde ter ondersteuning van de hoofdmacht met een bus. De ploeg uit Maastricht won met maar liefst 5-1. Marco Willems was scherprechter voor KVC Oranje, hij maakte alle doelpunten. De tegentreffer van oranje-wit kwam op naam van René Kemmerling. Uiteindelijk werd Leonidas kampioen, maar ook KVC Oranje kon feestvieren. De ploeg van trainer Roger Andre werd tweede in de eindrangschikking en ook die plek leverde toen rechtstreekse promotie naar de tweede klasse op.

Eerder dit seizoen vochten beide teams voor het laatst een onderlinge confrontatie uit, in Maastricht. KVC Oranje speelde meer dan een uur met één man minder. Ben Vloeberghs had rood gekregen. Niettemin stond KVC Oranje lang met 2-1 voor. Pas in blessuretijd kwam Leonidas, van trainer Yvo Jongepier, langszij. Vervelend voor de ploeg van trainer Gino Curfs, de vorige voetbaljaargang nog aan het roer bij de ploeg uit Wolder.

Nu staan er dus behoorlijk grote belangen op het spel. Spanning is dan gewaarborgd. Steun van supporters is welkom.

Aftrap in Sportpark Bleijerheide is zondag om 14.30 uur.

Tekst Werner Nijssen (KVC Oranje)