Spits met scorend vermogen

De eerste aanwinst voor KVC Oranje in het seizoen 2024-2025 is bekend. Zijn naam is Youri Kil, van 3 oktober 2003. Zijn reputatie snelt hem voortuit. Spelend voor FC Kerkrade-West is hij in de nu lopende voetbaljaargang namelijk al tot 22 treffers gekomen. In het dagelijks leven is Youri student commerciële economie. Daarnaast is hij werkzaam als verkoopadviseur bij KPN. De liefde bracht hem samen met zijn vriendin Carlijn Mols. Behalve voetballen brengt hij graag een bezoek aan de sportschool.

Voetbal

Youri Kil begon zijn voetballoopbaan op een paar kilometer afstand van Bleijerheide, om precies te zijn bij FC Kerkrade-West. Dat was in 2009, bij de F-jeugd. Hij speelde daar in die jaren als rechter middenvelder. Later werd hij doelman. Dat deed hij 2 jaar. Inmiddels is hij dus, zoals vermeld, spits met scorend vermogen. Eén van de vragen die we stellen is aan welke trainers hij de beste herinneringen heeft. Youri moet even nadenken en reageert dan met: ,,Poeh, niet gemakkelijk. Uiteraard heeft mijn vader me getraind, maar die ga ik niet noemen. Ik denk heel graag terug aan Wiel Doveren. Ik had op een bepaald moment een lastige periode. Bij mijn komst naar KVC Oranje in 2018 trof ik Wiel als trainer van de B-Jeugd. Hij heeft ervoor gezorgd dat ik het plezier in voetbal terug kreeg. Dat was namelijk weg. Ik ben Wiel daar nog steeds dankbaar voor.”

Net geen kampioen

Bij KVC Oranje doorliep Youri Kil vervolgens de B- en A-jeugd. In die laatste categorie scoorde hij in één seizoen maar liefst 32 keer. Ondanks die stortvloed aan doelpunten misten hij en zijn teamgenoten op een haar na het kampioenschap. Youri: ,,We moesten op de laatste speeldag tegen onze concurrent UOW’02. Die ploeg won, ik meen met 3-1 of 4-1 en de titel was foetsie. Jammer.”

De terugkeer

Tussentijds speelde de eerste nieuwe spits in spé van oranje-wit nog voor Sporting H.A.C. en opnieuw FC Kerkrade-West. Nu keert hij dus terug in Sportpark Bleijerheide. We vragen hem naar het waarom. Zijn antwoord: ,,Mijn hart ligt bij KVC Oranje. Hier heb ik de mooiste momenten van mijn voetballeven tot nu toe beleefd. De meest vruchtbare voetbaljaren zeg maar, zoals dat seizoen met 32 doelpunten. Ik voel me gewoon thuis bij KVC Oranje. En niet te vergeten, mijn vader Cyril heeft er natuurlijk ook een mooi verleden.”

Resteert de vraag wat hij verwacht van komend seizoen. Youri: ,,Ik wil natuurlijk zoveel mogelijk minuten op het eerste elftal gaan maken. Daar ga ik alles voor doen. En natuurlijk zo vaak mogelijk het net van de tegenstander gaan vinden.”

KVC Oranje verheugt zich op haar nieuwe aanwinst, en spits met scorend vermogen en een lang voetballeven in het vooruitzicht.

Tekst Werner Nijssen (KVC Oranje)