ACT! Interventieteam controleert vakantiepark in Gulpen

Het ACT! Interventieteam heeft woensdag 12 juni een controle gehouden op een vakantiepark in Gulpen. Doel is om te achterhalen of het park wordt gebruikt voor recreatieve doeleinden en of er misstanden plaatsvinden. Bij de actie is samengewerkt met het politie basisteam Heuvelland.

In het Heuvelland hebben de burgemeesters, politie en het openbaar ministerie met elkaar afgesproken dat vakantieparken een geprioriteerd thema is. Met enige regelmaat voert het ACT! Interventieteam daarom controles uit. “Het zijn onaangekondigde controles en we voeren ze in eerste instantie vanuit preventief oogpunt uit. Ieder vakantiepark in het Heuvelland kan dus verrast worden met een bezoek van het ACT! Interventieteam”, vertelt burgemeester Nicole Ramaekers-Rutjens van Gulpen-Wittem.

Bestuurlijke controle

De burgemeester was zelf ook aanwezig bij de controle in Gulpen. “Naast het strafrecht bestaat er in Nederland ook het bestuursrecht. Dat betekent dat een burgemeester kan besluiten om een bedrijf te controleren. Deze controle door gemeentelijke toezichthouders is een bestuurlijke controle en vindt in opdracht van mij plaats. Daarnaast is het ACT! Interventieteam nog redelijk nieuw in Zuid-Limburg. Dat maakt het dat ik zelf een keer aanwezig wilde zijn om met eigen ogen te zien hoe dit team opereert.”

Het ACT! Interventieteam controleert onaangekondigd bij bedrijven, organisaties en burgers of er ondermijnende- en criminele activiteiten. Een vakantiepark heeft een toeristische en recreatieve functie. Toch worden er ook steeds vaker misstanden aangetroffen op vakantieparken. “Op een vakantiepark ben je redelijk anoniem. Dat maakt het interessant voor criminelen om er te verblijven. Maar denk ook aan mensenhandel, witwassen, gedwongen prostitutie of drugslabs. Deze zaken willen we niet in de gemeente Gulpen-Wittem. Vandaar dat we controleren en handhaven wanneer nodig. Criminelen hebben in onze gemeente geen vrij spel”, aldus de burgemeester.

Geen misstanden

Het ACT! Interventieteam had aan de voorkant geen signalen van misstanden op het vakantiepark in Gulpen. Er zijn tijdens de controle geen misstanden aangetroffen. De parkleiding heeft advies en uitleg gekregen. Het is zaak om criminele activiteiten ook in de toekomst buiten de deur te houden. De burgemeester roept inwoners en toeristen dan ook vooral op om verdachte signalen te melden bij politie of Meld Misdaad Anoniem.

ACT! Limburg

Om bestuurlijke controles uit te voeren is het ACT! Interventieteam in het leven geroepen. Dit team opereert al enkele jaren in Noord-Limburg en wordt momenteel verder uitgerold in Limburg. Het ACT! bestaat uit toezichthouders van gemeentes en werkt indien nodig samen met politie en overige overheidspartners. Ze acteren onder andere op anonieme meldingen van inwoners. Anoniem melden kan via of meldmisdaadanoniem.nl of 0800 7000.