Foto: Lidia Carreno Photography

De eerste dag van het festival, donderdag 4 juli was een succesvolle feestdag. Het was een dag van ontmoetingen, workshops, optredens en de opening. ‘Dare to dance’ is het thema.

Foto: Lidia Carreno Photography
Het weer werkte mee; droog en zonnig. Alleen ’s avonds was een extra trui nodig.
 
Het publiek was relaxed, uitgelaten en vrolijk. Bezoekers kwamen van heinde en verre. Velen komen er al jaren en velen komen dagelijks. 
 
Niet iedereen kan nog meedoen aan dansworkshops, maar komt gewoon om te genieten. “Het is al heerlijk om te kijken met de steun van een wandelstok.”, meldde een dame.
“Ik woon in de buurt en ben hier elke dag. De voorbije festivals deed ik ook mee aan workshops. Mijn man is voorzitter van de Heeren van Op Gen Hoes en morgenavond is hier een ladies night, waarbij we de avondvoorstelling bezoeken”. Waarna de dame met haar buurvrouw weer verder joelde en lachte bij het volgende land dat het podium van de openingsceremonie betrad. 
De openingsceremonie begon 3 kwartier later dan gepland, maar dat maakte het er niet minder vrolijk om. Burgemeester Van der Rijt herinnerde van het vorige festival ondanks de vele regen, een 4 jarige kleuter die danste als een volwassene en 400 vrijwilligers die zorgden voor de verbroedering, haar maakten tot de meest trotse burgemeester. Wethouder van Cultuur Janssen noemt dans een universele taal, want er zijn geen woorden nodig.
Na een druk op de knop spoot een vuurfontein de lucht in samen met flink wat confettie. De presentator verwelkomde elke dansgroep in hun eigen taal, dat werd aangemoedigd door het publiek door mee te klappen en te dansen. Men keek er de ogen uit. Zoveel beweging, vrolijkheid en kleur! Vele groepen hadden over het algemeen danseressen met wijde zwierige rokken. Daarnaast vielen de ranke springerige Taiwanese en Georgische dansers op. Ook in andere groepen werd veel gesprongen. Meestal droegen de dames hakken schoenen, soms ook herkenbare flamenco schoenen met spijkers eronder. Evenals de herenlaarzen. Soms danste men op blote voeten, platte balletschoenen, danssneakers of op soepele laarzen met ingeboiwde spitzen. De ene groep kwam op met traditionele muziek en danste tijdens hun presentatie op moderne muziek, terwijl de andere begon met jazz, rap of house en daarna koos voor klassieke concert muziek.  Geen enkele groep deed onder voor de ander. Het eindigde met Ghana met het meezingnummer van Hakuna Matata.
Jambo, Jambo bwana,
Habari gani,
Mzuri sana.
Wageni, mwakari bishwa,
Kenya yetu,
Hakuna Matata.
De organisatie was uitmuntend en chapeau voor alle vrijwilligers, die ervoor zorgden dat het er heel professioneel overkwam. Sien van Scouting Franciscus: ” De groep van de explorers (tussen 14 en 18 jaar) helpt elke keer mee bij de opening.”
De informatietent over Brunssum en omgeving was heel mooi ingericht. Gemeenteadviseur Hanneke Verwey:” We willen Brunssum veel meer promoten en daar wordt nu hard aan gewerkt. O.a. het verbeteren van de wegen rond en in de stad. We hebben ook speciale mountainbikeroutes”. Er lagen cupcakes met info en promotiemateriaal zoals tassen, speldjes, pennen, notitieblokjes en er was een fotoruimte waar men zichzelf dansend op muziek kon filmen met Brunssum op de achtergrond via een ronddraaiende selfiestick. Grafisch designer Aline Ploeg hielp er ook mee. Ze had de tassen en speldjes ontworpen met het logo van het thema.
Deelnemende dansers en muzikanten liepen trots over het terrein en stonden ervoor open om een gesprek te beginnen.
 
Zoals een familie die de VS vertegenwoordigde, uit Tennessee. Deze groep, behorende tot The Red Road organisatie bestaat uit 3 stammen: Ouders met hun kinderen, bestaande van verschillende stammen; de Choctaw, Lakota en de Blackfoot, waardoor de kinderen een combinatie zijn van alle drie.
De familie reist veel om de organisatie te promoten. “Wat willen jullie promoten?” “Onderwijzen, delen, zelfvoorzienendheid”. Een mooie boodschap: “Het openen van de ogen en harten van alle mensen, voor de echte waarde van de First Nations-mensen”.
 
Wie de avondvoorstelling bezocht, werd verrast met een hapje en een prosecco. Er waren bekende gezichten van gemeentes en provincie Limburg, zoals burgemeester Wever van Heerlen. De voorstelling begon met speeches. Voorzitter Kamerman werd gevraagd: “Wat gaat er door je heen?” “Bloed! Grapje! Unification, let’s unite, let’s get together, have a great party and dare to dance!”
Gedeputeerde Demollin-Schneiders vindt het festival van belang voor Limburg vanwege het feit dat zoveel mensen aan verbroedering werken. “Zonder die culturele rijkdom staat sociale cohesie onder druk. Brunssum verwelkomt al sinds het werk in de mijnen een mengelmoes aan culturen. Een voorbeeld voor de rest van de provincie.”
De optredens waren adembenemend, vol emoties, spetterend. 
Colombia had een mix van Spaans en Afrikaanse dans en muziek. Clans namen afscheid van een lid die naar het hiernamaals ging, maar je moet toch genieten van het leven. Het was een combinatie van soberheid in het wit met oer muziek en zang en na afloop een carnavalesk kleurrijk feest.  
Er werd gedicht. Op een groot scherm zag men boodschappen. O.a  “Dans is de verticale uitdrukking van een horizontaal verlangen, legaal gemaakt door muziek. ” (George Bernard Shaw).
Georgië danste spectaculair als elfjes op knieën, tenen, toppen van de tenen, met vele pirouettes en sprongen.  Zeer jong zijn ze nog. Een voormalige gevechtsporter die gewend was om veel op knieën, enz te vallen keek er met veel interesse naar. Zouden ze dat op hun dertigste nog kunnen? Thema’s van hun dansen varieerden, maar vormden tezamen een geheel. Liefde en rivaliteit als thema; de winnaar klauterde op de anderen met een wapperende Georgische vlag in de lucht. Aantrekking en afstoting van een koppel in een dans waarin het leek dat ze zweefden door de razendsnelle en kleine pasjes.
Ivo Rosbeek begeleidde zich op gitaar in een lied in het dialect en er was een tapdance nummer.
 
Bij het verlaten van het terrein klonk de aanstekelijke muziek van Noord Cyprus die een workshop gaf aan een grote groep mensen, nog ver door in de straten rondom het festival… 
 
Kitina Bless 🖊️ 5-6-2024