25 september 2024

Paterskerk in Geleen: van verwaarlozing naar vernieuwing

Paterskerk-in-Geleen

Na zes jaar van intensieve verbouwingen is de Paterskerk in Geleen bijna gereed om opnieuw haar deuren te openen voor de gemeenschap. Deze iconische kerk, die decennialang een baken was voor de lokale bevolking, onderging een complexe renovatie vol uitdagingen. De coronapandemie, de oorlog in Oekraïne en onvoorziene complicaties vertraagden het project aanzienlijk. Maar nu, aan de vooravond van de voltooiing, toont de kerk haar vernieuwde gelaat en is ze klaar om een centrale rol te blijven spelen.

Uitdagingen en Visie

Zes jaar geleden begon architect Patrick Stienen (49) van Wehrung Architecten aan de uitdagende renovatie van de Paterskerk. “Als vaste architect van de Verenigde Apotheken Limburg (VAL) hebben we al meerdere kerken omgebouwd tot zorgcentra,” zegt Stienen. In 1998, was hij al betrokken bij plannen om de kerk tot appartementen om te bouwen, maar die werden toen stopgezet vanwege de hoge kosten. Na de leegstand in 1999 zorgde de renovatie vanaf de start voor onverwachte uitdagingen.

Onvoorziene Obstakels

Dave Nollé (42) en Mark Blom (38), beiden werkzaam als projectleiders bij VAL, hadden al ervaring met soortgelijke projecten, maar deze renovatie bleek bijzonder uitdagend. “Bij kerken kom je altijd onverwachte problemen tegen, maar wat we hier hebben meegemaakt, hadden we niet verwacht,” aldus Blom. Een van de grote verrassingen was de ontdekking van asbest, wat leidde tot vier weken vertraging en extra kosten. Daarnaast zorgden een lek dak en problemen met de levering van dakpannen, veroorzaakt door de stijgende gasprijzen door de oorlog in Oekraïne, voor extra complicaties.

Creatieve Oplossingen en Innovaties

Ondanks deze tegenslagen bleef het team vasthouden aan hun visie om de kerk te behouden en te vernieuwen. Architect Stienen ontwierp een kooiconstructie binnen de kerkmuren om de historische waarde van het gebouw te behouden. Daarnaast werd er gekozen voor een duurzame oplossing met de installatie van acht elektrische warmtepompen, een unicum voor een gebouw van deze omvang. Door slimme isolatie en rekening te houden met de akoestiek, zijn zowel duurzaamheid als comfort gewaarborgd.

Historische Schatten en Restauratie

De renovatie onthulde ook verborgen schatten, zoals de glas-in-loodramen van kunstenaar Jacques Verheyen (1911-1989). Deze werden zorgvuldig gerestaureerd in samenspraak met zijn familie. Waar restauratie niet mogelijk was, werden patronen aangebracht die dicht bij het origineel bleven. Het bouwteam heeft er alles aan gedaan om authentieke elementen, zoals de schilderingen boven het voormalige altaar en de marmeren zuilen, in hun glorie te herstellen. Deze ruimte wordt nu omgevormd tot een vergaderruimte, waarbij de historie en moderniteit hand in hand gaan.

Een Nieuw Hoofdstuk voor de Paterskerk

Met de renovatie bijna voltooid, staat de Paterskerk op het punt om haar nieuwe rol in de gemeenschap te vervullen. De kerk, die binnenkort de status van gemeentelijk monument krijgt, zal opnieuw een belangrijke plek worden voor Geleen. De gemeenschap kan straks genieten van een prachtig gerestaureerd monument dat het verleden eert en klaar is voor de toekomst.

De heropening van de Paterskerk in Geleen markeert het einde van een uitdagend bouwproces en het begin van een nieuw tijdperk. Iedereen is welkom om deze bijzondere plek te bezoeken en samen een nieuw hoofdstuk aan haar verhaal toe te voegen.

 

Bron: De Limburger

Lees meer nieuws over Parkstad