“Dance as Ritual: Een Betoverende Opening van het Schrittmacher Festival in de Savelbergkapel”

Vanavond was de deels Engelstalige opening van het weekendthema “Dance as Ritual” tijdens het Schrittmacher festival in de Savelbergkapel in Heerlen. Daar werden 2 Engelstalige boeken in meegenomen, passend in deze Boekenweek (je moerstaal) en een aanrader om te lezen.
Organisator Raenys Martis deed het voorwoord en aankondigingen met uitleg over zijn eigen roots in Curaçao.
Evenals Shurick Jantje. Hij maakte een mooie performance van het boek Barracoon over slavernij. Een combinatie van boekbespreking en dans. Het deed hem veel, want het is het verhaal over afro-caribische voorouders.
Dj Lynnée Denise uit Los Angeles legde afro-muziekontwikkelingen uit, middels haar film “Electric Ringshout” in een hartslagritme met muziek en haar boek “Why Willy Mae Thornton matters” .
Er is sprake van “Plantage-erfenis” op de dansvloer, in de aanhoudende aanwezigheid van de “Ring Shout”. Dat is een geheim gebed tegen de Nederlandse en Britse slaveneigenaren. Met de boodschap : Probeer te herinneren wie je bent en waar je vandaan komt, door te dansen. Want Afrikaanse slaven werden gedwongen om een ​​andere taal te leren. Weggenomen uit hun cultuur.
Daarom hebben we o.a. Amerikaanse jazz, de lambada, meringue, hiphop, enz…
Het zijn herinneringen aan de voorouders. Men verzamelt zich in cirkels om te dansen. Het is hun handtekening en presenteert betrokkenheid van heden en verwelkomt de toekomst, met klappende handen en stampende voeten. Zo gaat het ook bij flamencodans in Andalusië, vertelde ik Lynnée. Ze beaamde dat en stampte meteen met haar voeten. Het doet ook denken aan het boek “Koningin op blote voeten” van Ildefonso Falcones, over een Afrikaanse slavin die in vrijheid voet zet op Spaanse grond, bevriend raakt met een zigeunerin en er de Spaanse flamencodans beïnvloedt.
Dansend werd het verhaal van de middelste passage uitgebeeld: over de slavenhandel via de oceanen. Levens werden gered door levens te nemen. Zwangeren sprongen in het water tijdens de bevalling. Dus baby’s werden levend gebaard in het water en leerden in het water te ademen. Een mooi sprookje. Dansen is tevens protesteren en creëren, om anderen te inspireren.. Gewoon dansen op het verhaal was en is nog steeds zoals het gaat.
Een stukje film uit 1920 werd getoond.
Het thema was het stelen van bijeenkomsten voor vrijheid. Ook werd verteld over Margareth Garner over wie de film “Beloved” gaat. Ze vluchtte met haar kinderen om vrij te zijn. Maar moest er een doden bij aanhouding, zodat dat kind vrij zou zijn. Om een ​​betere toekomst te hebben bij God. In Jamaica, in Londen, in Berlijn, in Amsterdam, Parijs, Barcelona, enz.; Afrikaanse slaven mochten nergens naar de pub gaan. Ze moesten ruimte stelen om hun eigen feesten te maken.
Raenys Martis: “Laten we een cirkel maken (Zoals een “ringshout”).
When the music hits, you you feel no pain. Like Bob Marley. Let music hit you!”
Na afloop danste het publiek in een cirkel met een docerende Shurock Jantje in het midden van klappende dansers. “Stap links, stap rechts, 2 stappen links en 2 stappen rechts. Handen in de lucht …”
Het eindigde in een afterparty omgeven door muziek van dj Lynnée Denise en Raenys Martis.
Komende dagen, zaterdag en zondag is het vervolg in de Savelbergkapel van 11.00u tot 16.00u.
Verslaggever Kitina Bless voor Parkstad Actueel 21-3-2025
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.