Partij voor de Dieren Heerlen met 3 vrouwelijke boegbeelden.

 

Bij de gemeenteraadsverkiezingen steelt de Partij voor de Dieren in Heerlen de show met op de eerste, tweede en derde plaats een sterke vrouw op de lijst. Zoals Pascale Plusquin, de lijsttrekker. Ze is ook fractievoorzitter voor de Partij voor de Dieren in de Provinciale Staten een heeft daarmee een krachtig CV, en een breed netwerk. Elian Geron op nummer twee, met haar stichting de Groene Kanteling, en Mariska Jansen als dierenarts op drie.

Hoe zit het eigenlijk met de vrouwen in de politiek? In Heerlen is de Partij voor de Dieren de enige partij met een vrouwelijke lijsttrekker. Het gebrek aan een evenwichtige man/vrouw verdeling in de politiek duidt op een democratisch gebrek, aldus Pascale Plusquin, lijsttrekker voor de Partij voor de Dieren in Heerlen. “Vrouwen zijn bij uitstek geschikt om met de kernwaarden mededogen, duurzaamheid, persoonlijke vrijheid en persoonlijke verantwoordelijkheid een wezenlijke verandering te bewerkstelligen in een omgeving die wordt geleid door korte termijn economisch denken terwijl we daarmee de generaties na ons opzadelen met de gevolgen van ons handelen nu. Als politica en als moeder hecht ik belang aan de werkelijke aanpak van belangrijke thema’s als klimaatverandering en kinderarmoede. Als we nu niet investeren in klimaat, natuur en kinderarmoede dan dragen de generaties na ons de gevolgen. Kinderen die zonder ontbijt naar school moeten kunnen zich minder goed ontplooien en bevinden zich in een sociaal isolement. Ook de klimaatverandering laat niet op zich wachten. Een aanpak op beide thema’s is niet duurder, het is vooral een kwestie van dingen anders doen”

Volgens de cijfers blijkt inderdaad dat vrouwen in gemeenteraden ondervertegenwoordigd zijn: 28% van de gemeenteraadsleden in Heerlen is vrouw.

 “Vrouwen leggen vaker andere klemtonen in het beleid, denk maar aan thema’s als thuiszorg en mantelzorg. Dat zijn typische onderwerpen waar veel vrouwen hun schouders onder zetten en ervaringsdeskundige zijn.” Lokaal betekent dat volgens Elian Geron, dat vrouwen hun ervaring en kennis in gemeenteraden meer moeten laten horen, door zich verkiesbaar te stellen. “Zo komen we samen tot een beter beleid, met ervaringen uit de praktijk. In Heerlen bestaat het college van Burgemeester en Wethouders voor 100% uitsluitend uit mannen. “We denken dat een heleboel vrouwen met capaciteit en ambitie staan te trappelen om politiek actief te worden, maar laten zich door dit ‘mannenbastion’ misschien wat ontmoedigen. Daarom geven wij binnen de Partij voor de Dieren hier extra aandacht aan. Het draait bij ons om wat je kùnt, en we geven vrouwen een eerlijke kans.”

Opmerkelijk is dat er anno 2018 in Heerlen verschillende partijen zijn die in hun top 3 geen enkele vrouw hebben staan, waaronder de Ouderen Partij Heerlen, Hart-Leers, de Stadpartij en de partij Blanco.
Elian Geron: “Daarover zijn we wel een beetje verbaasd.” Hoe komen onderwerpen als diversiteit straks aan bod, als die partijen zelf weinig belang hechten aan hun interne diversiteit?”

Een beter voorbeeld wordt gegeven door de SP in Heerlen. Op dit moment zitten er voor deze partij 4 vrouwen in de gemeenteraad. Dat is een vertegenwoordiging van 36% van haar fractie. Gunstig, zo vindt de Partij voor de Dieren, maar het is nog niet hetzelfde als een evenredige en natuurlijke afspiegeling van onze bevolking.

“Van sommige partijen verwacht je het niet, maar ook de PvdA, VVD en de Stadspartij zullen waarschijnlijk geen vrouwen meer in de gemeenteraad hebben.” Dat heeft te maken met de verkiesbare plek op een lijst. Hoe verder achteraan, hoe minder kans een vrouw maakt. Zo staat bij de gloednieuwe partij Blanco pas op de 5de plaats de eerste vrouw vermeld. “Zou zij nog in de gemeenteraad komen?” vraagt Geron zich hardop af. “Bij de Partij voor de Dieren Heerlen de eerste drie kandidaten vrouwen. De kans dat we gekozen worden en daadwerkelijk zetels krijgen, is dus een stuk reëler.”

Op dit moment zetelen er 9 vrouwen in de gemeenteraad. Door de samenstellingen van de kieslijsten van de andere partijen, is het de verwachting dat het aantal vrouwen zal afnemen in de volgende samenstelling van de gemeenteraad.
“Dat is buiten de waard gerekend!” lacht Elian Geron, “omdat de Partij voor de Dieren nu ook in Heerlen meedoet – en hopen we minstens 3 gemeenteraadszetels te winnen – zal het aantal vrouwen dus toenemen!”.

Wat mogen we verwachten van de Partij voor de Dieren? Elian Geron: “Onze standpunten passen bij iedereen die een eerlijk en sociaal beleid belangrijk vindt, en respect voor mensen, dieren en de natuur heeft. Dat zie je ook in ons programma terug.”

De standpunten en alle evenementen van de Partij voor de Dieren in Heerlen (waaronder de internationale vrouwendag op 8 maart bij “Tijd voor Jou”) maar ook filmvertoningen over biodiversiteit en stadsnatuur zijn te vinden op de website https:// heerlen.partijvoordedieren.nl

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met:

https://heerlen.partijvoordedieren.nl

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie