DE VERZORGER.

Jo Stevens is ruim 33 jaar verzorger en een bekend gezicht op de voetbalvelden. Hij heeft vele spelers op zijn massagebank gehad en dus ook een enorme schat van verhalen gehoord, die hij echter met niemand deelt. Zijn motto: ga nooit als verzorger op de stoel van een dokter zitten !

 

Wie is Jo Stevens ?

Ik ben 67 jaar en 42 jaar getrouwd met Lenie. Samen hebben wij twee dochters Cindy is 40 jaar en Wendy 38 jaar. En wij hebben een kleinkind Jordy en hij is 19 jaar en speelt in een vriendenteam van SV Langeberg.

Gepensioneerd en heb mijn hele leven bij KPN gewerkt.

Welke opleidingen heb je gevolgd om verzorger te worden ?

Opleidingen sportmasseur – verzorger , wielersoigneur , fitness trainer A , MILA ( midden afstandsloper trainer ).

Heb je zelf ook gevoetbald ?

Ja van mijn 7e t/m mijn 30e heb ik gevoetbald. Begonnen ben ik bij Sportclub Emma. In de 1e klasse bij Heerlen Sport , Hoofdklasse Voerendaal en nog 3 jaar bij Heksenberg. Ik heb op diverse posities gespeeld. Midvoor – rechtsbuiten en rechtsback.

Hoe wordt je verzorger ?

Toen ik stopte met voetballen ben ik gaan hardlopen , iets wat ik tot op de dag van vandaag nog steeds doe. Maar daarnaast ging ik voetballen missen , ik wilde betrokken blijven bij de sport. Met name het medisch aspect trok mij zeer aan. En zo ben ik verzorger geworden. De eerste stappen om verzorger te worden heb ik gezet bij de bekende Henk Reuver ( NGS opleiding ) Maar ik had ook interesse om in de wielrennerij iets te betekenen en ben toen begonnen aan een soigneurs opleiding bij Jan Heil in Amsterdam. Ik ben toen 1 jaar lang van vrijdag t/m zondag naar Amsterdam gegaan . Leuk was dat de vrouw van Jan Heil een sigarenzaak had en Jan Heil achter dit zaakje zijn opleiding ruimte.

Na behalen van mijn diploma heb ik geprobeerd om verzorgen van wielrenners en voetballers te combineren maar daar ben ik mee gestopt. Ik vond dat ik veel te vaak van huis was en dat ik ook aan mijn gezin moest denken. Ondanks dat mijn gezin mij deze dubbel functie wel gunden. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de voetballerij.

Bij welke voetbalverenigingen ben je als verzorger actief geweest ?

1983 t/m 1986 KEV   –   1986 t/m 1989 Groene Ster   –   1989 t/m 1992   Miranda   daarna 2 jaar bij de profvoetbalclub Fortuna SC , maar dat was mijn wereldje niet, het was een jungle ik moest mij te veel in allerlei bochten wringen. Terug gekeerd naar het amateurvoetbal 3 jaar Weltania   –   5 jaar Walram   –   8,5 jaar Bekkerveld en afgelopen winterstop overgestapt van Bekkerveld naar Groene Ster, waar ik komend seizoen ook verzorger ben.

Opmerkelijk deze overstap in de winterstop.

Klopt , maar de faciliteiten in het nieuwe clubgebouw van Bekkerveld voldeden niet aan mijn eisen op optimaal te kunnen functioneren als verzorger , teveel kinderziektes.

 

Aan welke verenigingen bewaar jij de beste herinneringen ?

Ach bij bijna alle verenigingen heb ik mij thuis gevoeld , maar als ik er twee mag noemen steken Walram en Bekkerveld er toch wel bovenuit !

Dezelfde vraag maar dan voor de trainers ?

Ook hier weer hetzelfde antwoord als bovenstaand. Ik kon het met bijna iedere trainer goed vinden maar ook hier zijn er trainers waar ik een bijzondere herinnering aan heb.

Jean Hoedemakers bij Walram , Dominique Vergoossen bij Bekkerveld, Coocky Voorn ook bij Bekkerveld een geweldige man om mee samen te werken. En niet te vergeten Henk Verheezen met wie ik bij 3 verenigingen heb samengewerkt, Miranda , Walram en Bekkerveld.

Een verzorger is ook een vertrouwens persoon .

Als verzorger moet je constant afwegingen maken. Want je staat tussen spelers ,trainers, bestuur, kantinebeheerder ,terreinmeesters en supporters. Met al deze partijen moet je een band opbouwen. De kunst is om al hun belangen te filteren . Niemand mag aan je oprechtheid twijfelen.

Door de ervaring leer je wanneer je moet spreken en wanneer je moet zwijgen!

Ik heb maar heel weinig conflicten gehad. Tussen de trainers en mij was er wederzijds respect.

Waar heb jij je als verzorger het meest aan geërgerd ?

Aan spelers die zich niet goed lieten verzorgen uit angst om hun plaats in het elftal te verliezen en daardoor later maanden eruit lagen.

Welk advies zou jij aan jonge startende verzorgers willen geven ?

Blijf zo dicht mogelijk bij de materie waarvoor je bent opgeleid. Ga nooit op de stoel van dokter of fysio zitten !

Goede collega verzorger ?

Heel duidelijk , Jos Hoenen verzorger van EHC/Heuts en net zoals mij al jaren in het vak. Wij kunnen het enorm goed met elkaar vinden.

Dan de vragen van …………………………….

 1. Karakter ?

Winnaar , sportman , eerlijk , ik kan niet tegen onrecht en ik houd niet van mensen die mij naar de mond praten.

 1. Levensmotto ?

Haal het beste uit jezelf wat binnen je eigen mogelijkheden liggen.

 1. Bewondering voor ?

Mijn gezin.

 1. Spijt van ?

Nergens !

 1. Etentje of avondje stappen ?

Etentje , ik ben niet zo`n stapper.

 1. Bier , water of wijn ?

Water !!! Alleen bij kampioenschap of bruiloft drink in weleens een biertje.

 1. Trots op ?

Mijn dochters , Cindy en Wendy en mijn kleinzoon Jordy.

 1. Slechte eigenschap ?

Ik ben opvliegend.

 1. Angst voor ?

Nergens, ik maak mij nergens druk om, het komt zoals het komt , maar je moet de risico`s niet opzoeken.

 1. Krijg inspiratie van ?

Van mensen die in hun beroep of sport zich tot het uiterste inzetten. Mensen die in de sport er nog echt voor gaan , daar kan ik van genieten. Maar dat heeft ook te maken dat een groot deel van mijn leven bestaat uit sport.

 1. Waar zien wij Jo over 10 jaar ?

O, als ik me dan net zo voel als nu dan zou ik best nog verzorger kunnen zijn. Ik voel me fit. Maar moet je wel eerlijk vertellen aan het eind van een seizoen denk ik weleens aan stoppen maar ben ik enkele weken thuis dan verlang ik weer naar de voorbereidingen en verheug me op het volgend seizoen.

 1. Wat zou je absoluut nog eens willen doen ?

Niets, ik heb alles gedaan wat ik leuk vond.

 1. Met de kennis van nu wat zou je absoluut anders gedaan hebben ?

Ik zou op medisch gebied doorgeleerd hebben.

 1. Andere hobby ?

Hardlopen , ik loop nog 3 maal per week 13 tot 17 kilometer.

 1. Vakantie of carnaval ?

Met vakantie ben ik het liefste thuis en als we weg gaan dan hebben we geen vaste bestemming. Carnaval nu niet meer maar vroeger dan ging ik wel carnaval vieren.

 1. Beschuitje eten met ?

Hij kijkt mij aan en zegt heel vastbesloten met niemand!

Wij sluiten dit leuke gesprek af met een anekdote van Jo ,

Toen ik in opleiding was tot soigneur in Amsterdam , werd er tijdens de opleiding vooral gesproken over wielrennen en weinig over voetballen. Op een gegeven moment zei de cursusleider er ligt iemand op de massagebank die praat graag en veel over voetbal net oals jou , ga jij deze persoon de komende tijd maar behandelen. Ik de kamer in en wie denk je dat op de massagebank lag ……

Sjaak Swart , ja die van Ajax , en die heb ik mogen masseren en we hebben veel gesproken over voetbal. Hij kon zelfs Lambert Verdonk nog . Een zeer mooie ervaring.

Foto: nuujs.nl/Lucho Carreno

Geef een reactie