19 juni trekt voor eerst de Romeinse Historische Themastoet dwars door Landgraaf, van Schaesberg naar Rimburg.

Foto:stichting Linea Reca

Inwoners worden uitgenodigd om zich op passende wijze aan te sluiten bij deze unieke themastoet. Op vaderdag samen met de kinderen en de hele familie, met vrienden en buren, huisdieren en huisvee [de hond, de geit, de gans, de kippen], te voet of met handkarren of met paard en wagen mee te lopen.  Een oergezellige tocht, in de voetsporen van de vele zielen, die ons ooit over de Via Linea Recta zijn voorgegaan.

De stichting Linea Recta organiseert deze historische thematocht als een herbelevingstocht over een 2000 jaar oud traject, dwars door alle oude kernen van de gemeente Landgraaf. Vanaf het oude raadhuis van Schaesberg, naar Nieuwenhagen de Groenstraat en Rimburg.

Het leven tijdens de Pax Romana periode rond het jaar 123 wordt weer levend. Voorbijtrekkende handelaren, plaatselijke bevolking, zoals boeren vaklieden en middenstand maar ook reizigers op doortocht, zoals militairen en kooplui.

De stichting roept ook verenigingen, scholen en instellingen op om hieraan mee te doen.

De lengte van de route over de Via Linea Recta is ongeveer 5 kilometer. Het is geen zwaar parcours, het grootste deel van het traject loopt bergaf. Verder zijn er voldoende rustplaatsen waar de deelnemers op adem kunnen komen. Daar krijgen de deelnemers ook volop de tijd om elkaar te ontmoeten en de inwendige mens te versterken. Tot slot zal de stoet arriveren in Rimburg op de “Kruisstraathoeve” waar reeds vanaf 12.00 uur een Gallo-Romeinse markt aan de gang is met allerlei  passende  activiteiten.

 

Geef een reactie