Chileense Folklore dansgroep Tupa Marka bij de Worldfestival in Brunssum

Foto: Dansgroep Tupa Marka

Een feestelijke week vol wereldlijke dans, zang, verbroedering en gastvrijheid? Dat is Worldfestival Parade Brunssum!

Chili – Tupa Marka

De folklore dansgroep Tupa Marka, wat in het Aymara (taal van het volk Aymara in de Andes) “mensen ontmoeten” betekent, is opgericht in 2003. Deze dansgroep werd opgericht als onafhankelijke organisatie van de Motus Academie voor de Kunst in een poging om folkloristische shows neer te zetten die de traditionele cultuur projecteren. Het ballet staat onder algemene en artistieke leiding van Pablo Ovarzo, voormalig danser van het folkloristische ballet van Chili (Bafochi) en professor aan de academie van waaruit het ballet is opgericht.

Tupa Marka presenteert in mooie en elegante kostuums de folklore van de havenstad Puerto Montt, gelegen in het Zuiden van Chili. Daarnaast tonen ze ook dansen uit andere regio’s van Chili, zoals uit de hoge valleien in de Andes (noorden van Chili).

De groep heeft diverse dansen in hun programma, waaronder de “El Payo El Gato” en de nationale dans: de “Cueca”. In alle dansen van Tupa Marka wordt het harde werken van de mijnwerkers en boeren en rituelen van de inheemse bevolking van Chili vertegenwoordigd.

Geef een reactie