Het Folklore ensemble Arbana  bij de parade in Brunssum

Foto:Ensemble Arbana

Het Folklore ensemble Arbana werd opgericht in 1978 in Tirana Stad. Aanvankelijk waren ze een amateurgroep, samengesteld uit leden van verschillende leeftijden, die de liefde voor folklore en tradities van Tirana deelden. Binnen een korte tijd waren ze bekend door het hele land.

Ook al is Albanië een klein land, het heeft een grote verscheidenheid in tradities in dans en folklore. Iedere provincie kent eigen dansen die sterk variëren in ritme, melodie, beweging en kostuums. Arbana zorgt ervoor dat het publiek de verschillende dansen kan zien vanuit het hele land. Het ensemble voert dansen, liederen en melodieën uit van hun eigen regio (Tirana), maar ook uit andere regio’s van Albanië. Belangrijk voor deze groep is dat elke dans uitgevoerd wordt in het kostuum van het gebied waar de dans vandaan komt. Tijdens een voorstelling van Arbana wordt u dus letterlijk meegenomen op een reis door Albanie!

Het Arbana Folk Ensemble bestaat uit zo’n 15-25 dansers, die worden begeleid door hun eigen live orkest en een groep van zangers.

 

 

Geef een reactie