Iskele municipality folk dance group uit Cyprus in Brunssum

14 T/M 20 JULI 2016

Dreaming & dancing

Foto: Cyprus Iskele municipality folk dance group

 

De Noord-Cypriotische dansgroep Iskele werd opgericht in 1987 en staat onder leiding van Özlem Kadiraaen. De groep participeerde in meerdere nationale en internationale festivals en wedstrijden en met succes. Zo wonnen ze onder andere 12 internationale kampioenschappen, werden drie keer derde van de wereld en wonnen diverse internationale awards.

Iskele heeft diverse dansen in hun repertoire. Zo is er een dans, “Orakli bölüm” genaamd, die (de komst van) het oogstseizoen vertegenwoordigt. Een andere dans reflecteert een bruiloft waarbij de bruid met henna beschildert wordt en de bruidegom symbolisch wordt geschoren als teken van helderheid en zuiverheid. Vervolg op deze dans is de kruikendans, “Kozan”. Aan het eind van de dans wordt een kruik als teken van eindeloos geluk en aantal kinderen (het aantal scherven) kapot gegooid.

Het belangrijkste doel van Iskele is om de Turks-Cypriotische jongeren in hun eigen volksgeschiedenis te onderwijzen en dit aspect van hun cultuur internationaal door te voeren.

http://www.paradebrunssum.nl

Geef een reactie