Ik heb bewondering voor mijn ouders, na de start van mijn adoptieprocedure hebben ze nog 5 jaar op mij moeten wachten!

Het verhaal van Lisa is er een van een jonge enthousiaste vrouw die precies weet wat ze wilt en met een heldere en open blik in het leven staat.

Het is een verhaal over haar jonge leven, haar dankbaarheid voor haar ouders , haar twee zusjes die ook geadopteerd zijn en ook uit China komen, over haar ervaringen en over haar toekomst.

 

Wie is Lisa Fumei van de Ven ?

22 jaar geleden geboren in China en toen ik 10 maanden oud was ben ik geadopteerd door Nederlandse ouders. Eindhoven was de stad waar mijn ouders woonden , het was voor mij wennen als kind. Ook om dat ik al op jonge leeftijd voor 5 en een half jaar met mijn ouders naar Hong Kong ging waar mijn vader voor zijn werk werd gestationeerd. Hier ging ik naar de internationale school , waar ik heb kennis gemaakt met voetballen. Op zaterdag middag ging mijn vader regelmatig naar de sportvelden van de internationale school , waar ook kinderen actief waren onder andere met voetballen. En mijn vader liet mij , ondanks dat ik pas 5 jaar was , meedoen met de jongste groep en dat had zo`n impact dat ik het tot op de dag van vandaag nog steeds de leukste hobby vind.

Je hebt nog twee zusjes , ook geadopteerd ?

Klopt, mijn ouders hebben hun beiden ook geadopteerd en zij kwamen ook uit China , wel uit verschillende plaatsen. Dat gaf, ondanks dat wij alle drie verschillende persoonlijkheden waren/zijn , een hechte band, tot op de dag van vandaag. Bijvoorbeeld, toen we mijn jongste zusje (Anne) gingen adopteren mochten mijn zusje (Suze) en ik mee om haar op te halen. Anne was heel bang en vond het heel spannend dat twee westerlingen haar ‘nieuwe’ ouders werden. Wat haar vertrouwen gaf op dat moment was dat Suze en ik erbij waren. Het was waarschijnlijk omdat we een chinees uiterlijk hadden dat ze als peuter van twee dacht, ah die gezichtjes ken ik en kan ik vast wel vertrouwen.

Na 5 jaar ging jullie gezin terug naar Nederland en hoe zag het vervolg eruit?

Wij zijn toen in Maastricht gaan wonen. In Hong Kong heb ik de basisschool afgerond en in Maastricht heb bij UWC Maastricht de middelbare school afgemaakt. De volgende stap in mijn opleiding was de bachelor University College in Maastricht en momenteel doe ik de Master Human movement sciences, tevens in Maastricht.

En het vervolg is een maatschappelijke loopbaan ?

Nee , ik heb gekozen voor de opleiding Health Food Innovation Management in Venlo. En als ik deze heb afgesloten zou ik graag een baan willen die invulling geeft aan mijn opleidingen, een baan in management in combinatie met wetenschappen, beweging, sport en voedsel.

Verliefd – verloofd ?

Single.

Laten we het over je voetbal loopbaan hebben .

Terug in Nederland ben ik gaan voetballen bij de voetbalvereniging Scharn uit Maastricht. Daar werd ik in 2005 gescout door de KNVB en kreeg ik een uitnodiging om deel te nemen aan de centrale trainingen van meisjes onder 13 jaar. En tot mijn 19e ben ik bij de KNVB blijven trainen . Mooi leer proces, neem het feit dat ik door een blessure niet geselecteerd werd voor het meisjes nationaal onder 15 team. Ook dat was voor mij een ervaring.

Na Scharn ben ik gaan voetballen bij RKVVL/Polaris , ik speelde bij de dames 1 maar dat team viel helemaal uit elkaar en ging 2 klassen lager spelen. Via Raisa Leenders , ben ik sinds afgelopen seizoen actief bij Bekkerveld. Het was voor mij binnen het voetballen weer een volgende stap , nieuwe vereniging, nieuwe omgeving. Maar ik kreeg een heel warm welkom, het team en de trainer stelde mij direct op mijn gemak, ik werd met open armen ontvangen. En er is onderling een heel prettige manier van omgang.

Wij zijn dit seizoen kampioen geworden en gepromoveerd naar de 1e klasse.

Hoe kijk je naar de ontwikkelingen bij het damesvoetbal ?

Positief , het is niet voor niets een van de snelst groeiende sporten. Steeds meer meisjes gaan voetballen. En neem het Nederlands damesteam , dat is toch mooi om te zien hoe zich dat ontwikkeld heeft. Bij damesvoetbal zie je dat de handeling snelheid met sprongen vooruit is gegaan evenals de balbehandeling , dames zijn ook sterker geworden . Wat mij persoonlijk opvalt is dat mannen denken dat als zij heel hard op elkaar schreeuwen zij ook beter gaan voetballen , en bij het minste , geringste vallen mannen om op het veld. Dames vallen pas als zij echt pijn hebben.

Je ambities ?

Uiteraard het voltooien van mijn studies en op sportief gebied zolang mogelijk blijven voetballen. Voetbal is voor mij ook een goede uitlaatklep ik kan er mijn energie in kwijt. Nu in de zomerstop is dat lastig dat merk ik.

Favoriete speler /speelster ?

Voor mij is dit Messi , niet alleen omdat hij enorm goed kan voetballen maar zijn fysieke gesteldheid toont aan dat je niet groot en breed hoeft te zijn om prestaties te leveren en ook zijn techniek, snelheid. Klein zijn is dus geen handicap , dus daarom is hij mijn voorbeeld.

 

En dan nu de vragen van………………………….

 1. Karakter ?

Perfectionistisch , loyaal , punctueel en veel disipline.

 1. Levensmotto ?

Ik heb niet echt een levensmotto.

 1. Bewondering voor ?

Mijn ouders. Om hun keuze voor adoptie , na de adoptie hebben zij nog 5 jaar moeten wachten op mijn komst.

 1. Spijt van ?

Nog nergens van, alles is gelopen zoals het gelopen is !

 1. Etentje of avondje stappen ?

In begin , een avondje stappen. Niet om het stappen maar voor de vrienden om je heen en mensen te leren kennen.

 1. Bier, water of wijn ?

Water.

 1. Trots op ?

Mijn ouders

 1. Slechte eigenschap ?

Ongeduldig, kritisch

 1. Angst voor ?

De ontwikkelingen in de wereld. De agressie , het doodschieten van onschuldige mensen. Nederland is gelukkig nog stabiel , maar de negatieve ontwikkelingen komen wel steeds dichter bij.

 1. Ik krijg inspiratie van ?

Van mensen die met sporten bezig zijn , die dan ook nog eens de door hun gestelde doelen halen. Mag ik een voorbeeld noemen Ricardo Floris hij is van voetballer duurloper gaan worden en onlangs in Maastricht mooiste heeft hij een van zijn doelen gehaald. Daar krijg ik inspiratie van.

 1. Waar zijn wij Lisa over 10 jaar?

Hopelijke met een leuke baan en nog altijd op een bepaald niveau aan het voetballen.

 1. Wat zou je absoluut nog eens willen doen ?

Onze familie heeft heel veel gereisd, over de gehele wereld. Ik zou bepaalde landen nog wel eens willen bezoeken. Australië of Nieuw Zeeland omdat ik toen nog best jong was. Ik zou daar op oudere leeftijd nog wel eens naar toe willen gaan.

 1. Met de kennis van nu wat zou je absoluut anders gedaan hebben?

Ik denk dat ik toch op een nog hoger niveau was gaan voetballen. Ik heb de mogelijkheid gehad, ik ben tot twee maal toe uitgenodigd door Standaard Luik voor proeftrainingen en ook twee maal gevraagd om er te komen spelen maar heb uiteindelijk besloten om het niet te doen in verband met de afstand, taal en mijn studie had toen een hogere prioriteit. Ook zijn er enkele vriendinnen van mij gaan voetballen bij CTO Amsterdam en zij spelen nu in de eredivisie, misschien dat ik deze stap ook had moeten nemen.

 1. Andere hobby?

Hardlopen , ik vind hardlopen leuk, geen verplichting en nu in de stille periode kan ik hierin ook mijn energie kwijt. Ik loop 4 tot 5 maal per week 10 tot 14 km.

 

 1. Vakantie of Carnaval ?

Met stip , vakantie . Ik ben zeer reislustig, met dank aan mijn ouders. Wat is er nu mooier als de vele verschillende culturen leren kennen. En elke vakantie is uniek. Heel eerlijk ik voel mij gezegend dat ik door mijn ouders samen met mijn zusjes grote delen van de wereld heb mogen leren kennen.

 1. De laatste vraag , beschuitje eten met ?

Met mijn moeder. Ik kan altijd bij haar terecht, zij staat altijd voor mij klaar ook met advies. Zij heeft een luisterend oor voor mij, ook als ik mijn zeur momenten heb.

 

De tijd is voorbij gevlogen, het was een boeiend en interessant gesprek , over haar levensloop tot nu toe , haar ervaringen en opvattingen maar vooral haar visie over de toekomst . We sluiten af met een slotzin van Lisa Fumei : ik ben heel goed terecht gekomen, dankbaar en gelukkig met mijn ouders en mijn zusjes !
18-6-2016 Lisa Fumei van de Ven (2)

 

Geef een reactie